Temperatura motora


Recommended Posts

Usao sam u test mod na bordu i gledao temperaturu u toku voznje.Krece se odprilike od 100 do 105 c (seta gore dole).Medjutim kada ugasim motor temperatura se penje i do 112 c.Cim upalim motor odmah naglo spadne na normalu.Sve vreme je kazaljka od temperatura na pola.Da li je ovo normanla pojava?

Link to post
Share on other sites

Ja na BMW dizelu imam temperaturu rashladne u motoru 58 stepeni C u toku vožnje (na autoputu nekada i niže), ponekada kada vozim a gužva je, digne do 67 do 69 stepeni C. E to već nije normalno?!!?!

moze biti da termostat zeza, ne mogu sad traziti koja je radna od tog bmw ali javice neko

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Bio je termostat od EGR-a, zamjenio sam ga.

E sada, moja teorija, taj termostat pošto je pokazivao kompjuteru manju temperaturu (a bila je vjerovatno normalna 88-97 stepeni C, ovih 97-98 samo kad se upali DPF regeneracija), nije dozvoljavao da se uradi regeneracija DPF-a, jer za regeneraciju pored rezervoara goriva bar preko pola i konstatntne vožnje preko 50km/h, potrebna je i temperatura rashladne tečnosti preko 80 stepeni C.

Pošto mi je DPF začepio, auto je naravno počeo slabije da vuče i da gubi snagu (i naravno da izbacuje grešku motora), e sada tu su se dizali pritisci u izduvnoj grani, i zbog tog povrata pritiska mi je prozviždala turbina i procurelo ulje na usisnu granu. Nije puno turbina stradala samo je ponekad tiho zviždala a i na usisnoj grani je jako malo curelo ulje, za godinu dana možda pola dcl ili jedan decilitar, toliko malo da ulje nije trebalo dodavati od servisa do servisa koji su 30000km.

E sad moje pitanje, da li sam ja u pravu?

Ja sam prvo radio reparaciju turbine, ništa, zamjenim novu turbinu i usisnu granu 2500evra, ništa. Još neke sitnice zamjenim, ništa. Na dijagnostike 4 puta, ništa. Čitavo vrijeme se pominje ta niska temperatura koju isčitaju iz ključa a serviseri ništa. Ja pitam hoće te li mijenjati EGR ventil, a oni ma nema potrebe, možemo ali neće to riješiti problem itd. Ja napadnem posle godinu dana, posle reparacije turbine, mijenjanja turbine i usisne, daj hoće li neko predložiti da se zamjeni ventil EGR ventil-termostat, i oni kažu opet ma možemo mi to zamjeniti ali neće riješiti problem. I tako je muka trajala, dok ja nisam odlučio da sa to zamjeni. i posle zamjene, odem ja u Grčku i auto je naravno dizao temperature i 98 stepeni C, i kad sam se vracao a i u toku odlaska auto je počeo da vuče sve bolje i bolje i da više nema tog gubitka snage, kada sam se vratio odem na dijagnostiku i kažu da DPF ne prikazuje više grešku. A meni auto vuče skoro kao prvog dana, sad čekam da vidim potrošnju.

Dug je post ali šta da se radi. Nadam se da će nekome pomoći, Poz.

Link to post
Share on other sites