Recommended Posts

Imam problem sa e30 m20 b25 dok radi na leru cuje se sustanje vazduha na strani usisne grane proverio sam sva creva koja se odozgo vide al ne osecam da duva a i zatreskuje malo motor na leru bas zbog fals vazduha.Jel bi neko znao gde bi mogo vuci fals vazduh?

Link to post
Share on other sites

A jel ima neko crevo ispod usisne grane koje se ne vidi a da mozda tu ne sisti ? I isto mi je problem na malim obrtajima dok vozim trza kao da ce iscupati nosace a na visokom obrtajima posle 2000 ide kao lud sad dal je to do fals vazduha il do neceg drugog??

Link to post
Share on other sites

Meni se desavalo na m20b20 da pisti jer usisna grana nije dobro stajala tj. srafovi nisu bili dovoljno zategnuti. Mislio sam da je pukao dihthung usisne a na kraju pustalo jer nije dovoljno usrafljena :)

Samo pazi da ne preteras da ne popucaju srafovi

Link to post
Share on other sites

Imao sam.. Tojest imam sličnu situaciju... Nisam čuo doduše šištanje kad dam gas, već kad ga pustim, kao da imam blow off.. Inače je u pitanju M52B20 motor u e39..

Sve sam komplet rastavio do MAF senzora, očistio (možda nije bilo potrebe baš al kad volEm) isproveravao da li negde ima pukotina u crevima koje sam tad mogao videti... Neko crevo, bukvalno prvo koje ulazi u motor pa ide ispod usisne je puklo malo, a uglavnom su ostala bila loše povezana pa je bilo falš vazduha.. Usput sam očistio MAF, sve isproveravao, spakovao i evo, već osetim razliku u radu motora ;) Ako imaš vremena i znanja, rastavi i pogledaj creva na teže dostupnim mestima, moguće je da je tu..

Link to post
Share on other sites

Skinucu usisnu granu promeniti dihtung na njoj creva cu zameniti i ocistiti klapnu i celu granu oprati i onda cu da vidim kako ce da radi isto planiram protokomer zameniti i mali servis uraditi i dizne ocistiti onda mislim da ce biti u redu

Link to post
Share on other sites

Kao sto rekoh crevo kanistera benzinskih para proveri, ono se kaci na leptir sa donje strane, moras skinuti gumu usisa da bi ga video.

Ja imam to crevce sto visi, i skidao sam celu granu i nisam nasao gde da ga nabijem, da prostis... Kao, nalazi se ispod klapne gasa, ali nema ga pa nema...

Link to post
Share on other sites

Problem bio bas u tom crevu na ICV sa donje strane mnogo bolje radi motor a crevo je puklo samo sam ga izoliro izolir trakom i radi vrhunski a sad mi je problem kad dam gas naglo do pola knedlu ima stucne a inace prima gas lepo samo to naglo kad mu pritisnem gas on zastuca

Link to post
Share on other sites