darkside

Members
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About darkside

 • Rank
  bmw pocetnik

Profile Information

 • Ime i prezime
  Mihailo Zorić
 • Automobil
  kotrlja se nešto...

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. darkside

  F30

  Auuu ljudi, pa stvarno neko nije normalan ovde. Pod tim mislim na inženjere BMW-a. To što vidim je "galvanic corrosion" kako bih rekao po slikama. A to nikako ali nikako ne bi smelo da se pojavi tu gde se pojavilo! Dva različita metala u kontaktu jedan sa drugim korodiraju drugačijim brzinama zbog različitog elektropotencijala. Auuuuu i to stavili tri aluminijumska šrafa na metalno telo serva da drže?! Jbt. jel me neko zajebava? auuuuu To je ono što se dešava na alu felnama kad "zalepe" ali ovo...nemam reči. To očekujem na Ladi Nivi da vidim... Voleo bih da nisam u pravu i da me neko ispravi. Mislim ljudi...pa ovo da se desi tokom vožnje neko može da pogine.
 2. darkside

  BMW PROBLEM

  Da, ovaj prvi.
 3. darkside

  BMW PROBLEM

  Možeš i da kupiš battery tester pa da ti ostane i za sve ostale akumulatore. Ja sam upravo uzeo Foxwell preko aliexpress-a, detaljno ti izanalizira sve do tančina. Kolika je prava amperaža, voltaža, da li je neka ćelija crkla, napunjenost....
 4. darkside

  E46 M47

  Ih, nema tog kvaliteta? Pa kakav kvalitet se dobije ako se ode u predstavnistvo BMW u Srbiji i kupi ulje za diferencijal?
 5. darkside

  M5 E39

  5500km nije isto u Kaliforniji kao u Srbiji ;)
 6. darkside

  Voda pogonsko gorivo

  Pa kad se neće koristiti, a kažeš da je ovo gorenapisano pogrešan način razmišljanja - ajde predstavi nam to. Siguran sam da bi mnogi bili veoma zainteresovani da čuju/vide to srpsko čudo.
 7. darkside

  Voda pogonsko gorivo

  Vrlo mi je zanimljivo da pročitam da se neko bavi alhemijom, pogotovo na BMW forumu. Tebi svaka čast za upornost, takvi su i stvorili svet u kome živimo :) Elem, da se vratimo na ovu čudnu temu. I ja sam se zainteresovao za to pre 4-5 godina, I instalirao sam HHO generator. Vozio sam Nissan Almeru 2001 god. Benzinac, ugradjen HHO plaćen 250E. Sve reguralno. Prosto rečeno – to radi naravno. Elektrolizom vode se dobija mešavina gasova vodonika i kiseonika tačnije: dva atoma vodonika HH i jedan kiseonika O – hemija 1/1. To sve se sprovodi u usisnu granu iza MAP senzora. Proizvodilo mi je oko 1 litar/min i vuklo struje 15Amp. To se uopšte ne dovodi u pitanje. Moje iskustvo: gas je brže primao, kao da sam imao brži odziv i nekako više “instant” snage u motoru. Potrošnja mi nije uopšte bila smanjena, ali nije ni povećana. Ono što ti pokušavaš da uradiš je da voziš samo na HHO. E tu je problem količine. Mislim da je neko izračunao da za prosečan motor treba oko 100litara gasa u minutu sagorevanja da bi motor radio kako treba. To je mnogo, a za to je potrebna velika količina struje koja ga stalno pravi. Sve je to u savršenom domenu fizike i hemije, ni jedan Zakon se ne krši ali je apsolutno neisplativo i teško ugradivo u auto. Ono na čemu ti treba da radiš, ako si već odlučio da ideš tim putem, je da gledaš kako da napraviš “self-sustained” reakciju HHO. Dakle: samoodrživa reakcija, koja kad se pokrene dobija dovoljnu količinu HHO gasa za konstantnu vožnju. Takvu reakciju imamo već sa benzinom/dizelom/gasom i ona je vrlo efikasna. A goriva koja koristimo u našim motorima su takođe izuzetno “napakovana” energijom (koliko god mrzeli cenu na pumpi). Bavio sam se raznim stvarima, istraživao sam svašta. Nakon svega moram ipak reći: to je moguće. Vrlo mi je drago da ima takvih kao što si ti. Samo napred i izveštavaj nas o tome kako ide experiment. Da dodam još nešto: Zakoni fizike se neće promeniti. Energija se (ipak) neće dobijati ni iz čega. Ali da je moguće uraditi nešto drugačije – naravno.
 8. darkside

  BMW e46 320D '01

  Prvo osnovna pitanja: jel akumulator 100% ispravan? Da li alternator radi 100%? E ako je to ok, onda idemo dalje. Jel su greške izbrisane nakon što su očitane i zamenjena pumpa/elektronika itd.? Da li se iste javljaju? Ja sam nedavno uzeo BMW, i dijagnostiku Foxwell NT510, ako imaš OBDII ulaz možemo da se nađemo da isčitamo sranja od kodova. Jako sam zadovoljan tom dijagnostikom (kao ne-profesionalac).
 9. darkside

  Moj maleni BMW

  Accord> uzet sa 180,000km kupljen ovde u Delti, ja sam bio treći vlasnik prodao ga sa 260,000km. Tvrd za vožnju, dobar za duga putovanja, jako mnogo prostora unutra, nikad se ne može desiti da "nešto crkne" i kola ostanu kraj puta. Ogroman auto za grad, izudaran je bio sa svih strana. Crknute stvari kod mene: letva volana po drugi put, puma za vodu po drugi put, crevo servo pume po drugi put, kvačilo po drugi put, silen blokovi prednji menjani dva puta, gumece zadnje spone 5 puta (na svaki mali servis), radio, kompletna elektronika menjana (zato što su je izgrizli pacovi) itd. Inače dosta pouzdan auto :) - ide 220km/h bez ikakvih problema. BMW> uzet sa 200,000km treći vlasnik. Udobniji za vožnju, udobnija sedišta, udobnije prihvata rupčage. Manji auto, mnogo čvršći i kompaktniji, u krivinama bar 20% bolje leži. Menjano kvačilo i plivajući (original), remenica radilice. Održavan odlično, ali mahom nije vožen nego je stajao parkiran. Probao sam do 160km/h, nisam sa Winterom hteo da divljam. Letnje su mi neke 17" videću sa njima jel može ozbiljnije da ide. Leži "prilepljeniji" za autoput bar 20% nego Accord. Ako mi pokvari i taj kvar ne bude od 1000Evra, onda sam ok. Svi su mi rekli da je održavanje BMW papreno.
 10. Od nedavno vozim 320d, 2006 god koji ima dugme za startovanje. Interesuje me kako to da na ovom autu nema grejanja onih dizni što je kod dizelaša bilo obavezno? Dakle - kako su to rešili da čim kliknem "start" auto zavergla i upali momentalno? Pretpostavljam da je sad to normalno kod svih modernih dizela, ali nisam vozio dizela do sada. Samo benzince.
 11. darkside

  Moj maleni BMW

  Da se i ja predstavim. Prešao sam sa drugog foruma malo na ovaj - vozio Hondu Accord 2006 god. Prodao drugaru, a od drugara preko puta ulice kupio trenutno vozilo: BMW 320d, takođe 2006 god, 163ks. Za sad sam više nego zadovoljan, videćemo kako će me služiti sledećih 50,000km. Ja inače uvek kupujem auto od čoveka koga lično poznajem i znam kako ga održava. Takođe ga i prodajem onome koga znam, i onda se stalno raspitujem o njemu Kupujem auto sa 200,000km i vozim ga još 50,000km. Sad moram da naučim specifičnosti održavanja ovog auta kao što sam znao i za Hondu. Drago mi je da postoji ovakav forum. Nadam se da sam na pravom mestu što se tiče saveta.
 12. darkside

  BMW E92 330d

  Zamolio bih nekog od znalaca sa foruma da mi pojasni sledeće: može li se šper diff ugraditi u običan e90? Zanima me isključivo bolja vožnja po snegu i ništa više. Nisam profi vozač, nemam čak ni BMW ali molim da mi detaljno objasnite. Hvala
 13. darkside

  E46 320D - boljke, iskustva

  Dakle ovako. Imam u ponudi da eventualno kupim E46 320D, 2002 god, sa 260,000km na satu od drugog vlasnika. Ima 150Ks. On ga je uvezao od prvog vlasnika iz Belgije, i vozio ga ovde nekih 70,000km. Svi regularni servisi urađeni, trenutno na njemu sve šljaka. Voleo bih da znam kakve simptomatične kvarove ovaj model ima sa ovom kilometražom, koliko bi koštalo njegovo održavanje i recimo prosečna zamena nekog dela - recimo lamele, ili vodene pumpe itd. Znam da sve ovo već postoji na raznim mestima u ovom forumu, ali bilo bi zgodno da se sve to napiše u jednom postu. Dakle: čeka te to i to, košta toliko, treba obavezno menjati "XZY" jer sa tom kilometražom se to mora uraditi itd. Vredi li ga uopšte uzimati? Ja trenutno vozim kola koja "poznajem u dušu" i tačno znam šta da očekujem. Na žalost po mene, svaka simptomatična boljka (a ima ih jako malo) se na njima javila. Pretpostavljam da se isto može reći za svaka kola, pa zato počeh i ovu temu. Odoh sada.... :e30:
 14. darkside

  Ćaos svima

  Puno pozdrava, ovaj forum je odličan i nadam se da ću pronaći dosta korisnih saveta u vezi bembara...Trenutno vozim "neka druga kola" ali u budućnosti bi to možda mogao da bude i BMW pa sam se zato i učlanio.