Recommended Posts

Vozač je hteo da napravi okret od 360 stepeni, ali je pogrešio i to ne sa velikom brzinom kojom je ušao u manevar jer jedino tako i može da se izvede pun okret, već što nije na vreme vratio "nos" na smer kretanja kojim je ušao u manevar. Zakasnio je u drugom delu menevra i zato mu se ovo desilo. Dakle greška vozača. I naravno da nema tog auta koji nije moguće preturiti pri velikoj brzini u ovakvim manevrima, i naravno da BMW E36 Touring nije izuzetak u tom smislu. Svaki auto ima svoje limite, zakone fizike još niko nije pobedio.

Link to post
Share on other sites

Jel` to isti auto kao na ovim slikama:

koenigsegg_20061022_003.jpg

koenigsegg_20070510_001.jpg

Koenigsegg041_244700b.jpgKoenigsegg012_244701b.jpg

:rolleyes:

Kao što rekoh, zakone fizike još niko nije pobedio, naravno da nemaju svi automobili iste limite ali ih ima svaki pa i Koenigsegg. U tom kontekstu, sa sledeće slike se vidi kako je i ovaj, koliko god se to činilo bezgranično stabilan auto, izleteo iz jedne da kažem naivne krivine (vide se u pozadini tragovi guma na asfaltu) i završio u jarku, očigledno iz razloga što je ušao prebrzo u krivinu i što je verovatno proklizao, a onda je vozač instinktivno preterao sa "kontrom" na volanu i tako završio - pored puta:

Koenigsegg019_244699a.jpg

Dakle, nema tog superautomobila koji je imun na fiziku. Ovaj sajt (wreckedexotics.com) je prepun slika uništenih automobila vlaasnika koji su mislili da su kupili auto koji to jeste, ali su se uverili na teži način u suprotno.

Link to post
Share on other sites

Taj automobil nema kontrolu stabilnosti, znaci nije ni on nimalo naivan za voznju i ne moze svako da ga vozi!

Pa ne bi bilo puno logike napraviti čistokrvni superautomobil, praktično više za stazu nego za neku svakodnevnu upotrebu, ugurati u njega V8 motor od 800 KS i podrediti ceo automobil performansama koje tolika snaga omogućava, da bi se na kraju na sve to "nakačila" elektronska kontrola stabilnosti koja će da "guši" motor na svakoj krivini i koja će mu uskratiti 70-80 % od snage koju može da razvije i prenese na put. U pravu si da ne može svako da ga vozi, čak je i Stig uspeo da sa njim izleti sa staze i završi na livadi :lol: Zayebana mašina, i premda je istina da nema elektronsku kontrolu stabilnosti ipak ima četvorokanalni ABS kao i vrlo naprednu kontrolu trakcije sa nekoliko nezavisnih režima rada, tako da odredjena doza kontrole nad tolikom brutalnom silom ipak postoji.

Da druze, ali nije isto proklizati i prevrnuti auto na krov :)

Tačno, ali to ne znači da nije moguće krovirati i Koenigsegg-a, samo što ih je toliko malo a ipak se radi o ekstremno sportskom automobilu koji podnosi velike lateralne sile tako da jednostavno nije bilo dovoljno "prilike" da ga neko krovira do sad, što nikako ne znači da to nije moguće uraditi. Ovaj model toleriše 1,3 G lateralne sile, što je skoro duplo više od prosečnog automobila C ili D segmenta i za oko trećinu više od većine sportskih automobila, dakle leži pripijen za asfalt i prolazi krivine kao "po šinama" brzinom kojom bi se već ovi ostali automobili odavno preturili, sleteli s puta, ili krovirali. Poredjenja radi, Honda Accord toleriše 0,79 G, Audi A6 0,81 G, BMW 540i 0,84 G, a Porsche 911 toleriše 0,95 G, dok je većina SUV i SAV modela u rangu 0,6-0,7 G. Ali pitanje je šta kad se dostigne tih 1,3 G? Isto će se desiti i Koenigsegg-u, u istoj krivini će i on izgubiti trakciju, proklizati, pa i preturiti se na krov, samo što mu je za to potrebno daleko više centrifugalne sile, odnosno daleko više brzine u krivini, što opet govori u prilog mojoj konstataciji da svaki auto ima svoj limit i da fiziku još niko nije pobedio. Dakle, daleko je onaj Touring sa početka priče od ovog Koenigsegg-a po svemu pa i po pitanju stabilnosti i toleranciji brzine, stoga i stabilnosti u oštrim manevrima (samo jedan podatak dovoljno govori o kakvom se automobilu radi - Koenigsegg je skoro duplo niži a ima za 4 cola veće točkove od E36 :) ), ali ipak i on ima svoj limit i budi siguran da ga je itekako moguće prevrnuti na krov, samo što još niko to nije probao da uradi kako treba :lol:

Link to post
Share on other sites

Tesko je porediti jedan supersportski automobil kao sto je ovaj Koenigsegg sa jednim serijskim automobilom karavanom... Razlika u tezistu je drasticna, a sirina ovog CCX-a mu prakticno sanse za prevrtanje svodi na minimum. Oslanjanje takodje. Ni BMW se nije prevrnuo kod obicnog slalom manevra ili testa severnog jelena... Vozac je pogresio i desilo se...

@M54

Jel imas neki sajt gde mogu da se vide podaci vezani za lateralne sile?

Link to post
Share on other sites

Na primer:

http://www-cs-students.stanford.edu/~kpfleger/auto/handling.html

Mimo toga, samo ukucaj u google "lateral acceleration production cars" ili "lateral g force production cars" i dobićeš sasvim dovoljno podataka... Car and driver magazin mislim da vodi o tome detaljnu evidenciju, probaj i na njihovom sajtu.

Link to post
Share on other sites