Proklizavanje,kocenje...


Recommended Posts

Juce mi se desila mala nezgoda,na svu srecu bez ikakve stete :D dzoni sa foruma je bio sa svojim autom isto sa mnom na avali...

Spustali smo se uvece sa avale,i znate vec kako je povuce vas da letite do dole i sve to...bila je jedna mala ostrija krivina,ja sam malo prikocio da skrenem lepo jer nemam servo,pa moram motam ono sranje ko kamion...ja sam prikocio,on prokliza i ja sam od straha legao na kocnicu i malo je falilo da ispravim krivinu i prodjem kroz kanal neki,i neku stenu sta je vec ono,sva sreca stao sam kao u filmu na ivici bukvalno :P trebaju i ostali saveti,dzoni mi je rekao da nisam treba da legnem na kocnicu nego da je pustim i skrecem i samo vise puta da je pritiskam...posutjem to njegovo,samo zelim jos saveta..

mlad sam jos,tek 7 meseci vozim...hvala svima unapred,prvi put sam se nasao na ovakvim krivinama

Link to post
Share on other sites
  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

da,izgubio si trakciju,tockovi koji stoje nemogu skrenuti auto :D

trebao si pustiti kocnicu umjereno smotati,ne previse jer se tad dogodi isto...i eventualno kociti tako da tockovi nisu blokirani...

a da si imao ABS do ovog posta ne bi ni doslo...

Link to post
Share on other sites

Nikada u krivini nemoj da legnes na kocnicu,bilo suvo,kisa ili snijeg,jer se tada zakljuca tocak i koliko god okreces volan,auto nece skrenuti...zato,ako nekada,ne daj Boze,ponovo dodjes u takvu situaciju pritisni kocnicu pa pusti,pa opet tako,pa opet...ako to ne budes radio ode pravo :)

Sa BMW-om moras da budes skoncentrisan non-stop,npr. juce me je posjetio nas kolega Zakson u NK-u,pa krenusmo da mu pokazem put za PG i kad sam izasao na magistralu,kisa pokvasila put,dao gas i poprijecilo me,jedva sam se izborio,a vozim BMW vec 8 god i radim svasta sa njim...eto :)

Link to post
Share on other sites
pa krenusmo da mu pokazem put za PG i kad sam izasao na magistralu,kisa pokvasila put,dao gas i poprijecilo me,jedva sam se izborio

zli jezici bi rekli, kurcio se i izblamir'o se.

Link to post
Share on other sites

Jao Filipe, sta uradi...:)

Ne mislim da treba pritiskati pa pustati, pritiskati pa pustati....ako je nizbrdica nema efekta, samo se cimas...

Treba konstantno ostrije kociti...kocis pre krivine, kocis u krivini, kad izlazis iz krivine dajes gas...(ovo "ostrije" je relativna stvar)

E, da...I ne smeta tebi u krivinama sto nemas servo...ne motas ti u mestu volan, da bi ti to smetalo...

O, da....I gume treba da su dooobre...ako i naglo stisnes ne bi trebalo da prokliza...

Vezbaj, vezbaj po Kosutnjaku i Avali....ali po danu :)

Link to post
Share on other sites

u pravu je ljilja, nije on usao 100% u krivinu pa da mu trebaju profi reakcije. filipe treba ti brdo dobrih kilometara pa ce ti se samo kasti, a ono sto ti sad treba reci je sto trezvenije vozi, u prevodu normalno.

kad naidjes na neke prilike da nema saobracaja i sl. pa probas malo ostrije i upoznajes se sa autom natenane.

ovako ces...

Link to post
Share on other sites

Stize ti Jesen i kisa a i zima pa ako bude snega uhvati neki poligon i lagano vezbaj da osetis auto a posle polako i po suvom i nezajebavaj se da se negde nerazbijes , niko se nije naucen rodio , neko savlada ranije a neko kasnije a bogami ima i onih koji nikad nesavladaju , iskreno se nadam da nisi jedan od njih .

Link to post
Share on other sites

Brate nisam te dobio uopste samo sam te cekao dole 10 min. :lol:

Ja sam samo pipkao kocnicu nizbrdo i to samo pred krivine a isao sam brzinom na ivici da me izbaci, samo iz 3 u 2 motorno kocenje i udri po gasu... Isto tako kada smo isli uzbrdo, dosao sam okrenuo se izasao iz kola, izasle 3 devojke i drugar seli na haubu i tek onda dolazi filip sa pricom BRATE NON STOP SU MI GOVORILI DA USPORIM... I tako :D

Vozio sam juce MAT-A i potpisujem da bi ga oprao ne za mnogo ali u startu bih mu pobegao za duzinu auta a onda bi mogao da mi duva u auspuh :D

Ne znam da li je tako svaki 2.0 ali ovaj je do 4000 jako lenj i onda i promeni zvuk i pocne da ubrzava mnooogo bolje???

Link to post
Share on other sites

Vezbaj, vezbaj po Kosutnjaku i Avali....ali po danu :)

O, neeee....moja greska!! Nemoj vezbati po Kosutnjaku i Avali....kad popada mokro lisce na uzani put isto je kao i led....

Dzoni, nemoj da palis vatru...momak je imao frku a ti "cekao ga 10 minuta"....nije fora...

Link to post
Share on other sites

Ma to su fooore bre... Hteo sam da ga prebijem juce sto se mangupira, ja sam prvi rekao da to ne vodi nikud, vozio sam i uzbrdo i nizbrdo prvi zato sto sam mnoogo iskusniji i da on ne bi mogao od mene da besni vise nego sto je dozvoljeno da tako kazem :lol: imam manje gume visi auto nijednom nisam usao u nezgodnu situaciju da mi auto prokliza ili bilo sta slicno, stvarno ne znam kako je on uspeo ovo da izvede... Usrao se i pritego kocnicu do kraja, najveca greska pocetnika, tako sam i ja na snegu prve zime kada sam vozio nabio kocnicu :o auto nema nikakvu kontrolu ja molio boga samo da stanem pre bandere sva sreca pa sam stao ali sledeci put nabodem kocnicu ide pravo pustim on skrece i tako sam Sam izvukao pouku, to je i on juce shvatio, fala bogu bez neke stete!!! :)

Link to post
Share on other sites

Jedino resenje Filipovog problema je da ugradi ABS...

Može to, ali je jedino pravo rešenje da nakon ovog iskustva "primi k znanju" da ne postoji auto koji može protiv zakona fizike. Pričate o spustu auta teškog tonu "i kusur" niz Avalu, i pokušaju manevrisanja istim kroz uske krivine, prepunih kombinacija negativnih i pozitivnih nagiba nivoa puta (kolovoza), a da ne pričam što nema bankina, jaruge pored puta, stabla i bandere svuda unaokolo... Tu se i auto "sa sve" ABS-om, ASC/ESC/DSC-om, CBC-om, TC-om, i ostalim -om-ovima :lol: jako teško drži druma, a auto koji nema čak ni ABS je na tom spustu pod malo jačim gasom bukvalno nemoguće kontrolisati i stotinka je dovoljna da stvari izmaknu kontroli. Automobili specijalno pripremljeni za auto trke i rally imaju problema da gore održe trakciju a kamo li jedan "običan" auto koji nije spreman za auto trke, plus je pitanje u kakvom je mehaničkom stanju, kakve su mu gume... To što se gore redovno radi nije nikakvo vežbanje ili treniranje, nego igranje sa svojom i bezbednošću drugih. Da ne pominjem materijalnu štetu i stotine automobila koji su se tamo isprevrtali u sličnim akrobacionim pokušajima. Ima drugih, boljih načina za trening i vežbu, naročito za mladog i neiskusnog vozača kakvim se sam Filip predstavio. Ima sigurnijih staza i poligona, plus vozi auto sa zadnjim pogonom i bez kontrole stabilnosti, a vi njega hrabrite da "slobodno" opet piči niz Avalu gde se bukvalno vozi brdski rally :huh: Malo uvidjavnosi i mudrosti ne bi bilo na odmet...

Elem Filipe zapamti jedno, "magija" je da u krivini nikada ne kočiš tako kako si ti kočio, bez obzira ima li auto ili nema ABS i ostale bezbezdnosne "munje". Tako se samo rasipa energija, i auto destabilizuje, a ti i putnici dovodite u opasnost. Male korekcije u krivini na kočnici čisto radi uspostavljanja trakcije su u redu, ali ako si već došao u situaciju da moraš maksimalno da kočiš u krivini kako bi se izvadio iz problema onda je to znak da si pogrešio pre nego si i ušao u krivinu.

Zapamti da pre svega ostaloga moraš poznavati prvo svoj auto kao svoj džep, kao i stazu kojom voziš, i znati sa koliko je otprilike brzine on sposoban da prodje svaku krivinu na toj stazi (ne baš u km/h ali što bliže to bolje), a pravilo je da kočiš maksimalno jako pred krivinu ali što kasnije, taman da do početka krivine usporiš na brzinu kojom možeš bezbedno proći krivinu do "temena" (otprilike ali ne uvek polovina l^uka krivine) a tu deonicu prolaziš "sa pola gasa" ili kao što rekoh uz eventualno blago kočenje radi održanja trakcije, tako da je zlatno pravilo da u temenu krivine budeš najsporiji (u prolasku kroz krivinu). Od temena krivine ponovo po gasu a intenzitet zavisi od toga koliko si sposoban da iskontrolišeš eventualno "bežanje" zadnjeg dela koje može dovesti do opasnog disbalansa zadnjeg dela (fish tailing), najbolje je od temena krivine pun gas i brza korekcija eventualnog gubljenja trakcije, a ako se ovo uradi rezultat je da auto izlazi sa najvećom mogućim brzinom iz krivine u čemu je zapravo poenta. To je teorija, e sad to treba sve pretočiti u praksu, a to ne ide ni putem foruma, ni putem pisane reči, već praksom, vežbom, i godinama iskustva.

Sve u svemu to što si ti uradio bilo je apsolutno pogrešno i imao si sreće što se tako završilo. Mnogi iskusniji, i da ne pominjem mnogi (mnogo) skuplji automobili su se slupali niz Avalu, tako da pamet u glavu i kreni sa lakšim stvarima. Ima vremena da jednog dana budeš vozio etape po Avali i Košutnjaku ;)

Link to post
Share on other sites

Sto se tice guma,zavrsice ovo lepo vreme,pa nove zimske i za sl. leto idu isto nove...sad kad bude klizavo na poligon cu ja na banjicu da vezbam malo kontrolu i sve to :)

jos ja razmisljam sl. godine neki 2,5 da stavim...al od toga nema nista hahhaha :D

Link to post
Share on other sites

M54 Svaka cast na odgovoru, ali ovde se radi o malom proklizavanju, za veliko nije ni bilo mesta, ja ne verujem i da je on isao preko 40-50 kad je natego kocnicu, ma i to je mnogo... Ja izkreno nisam za to da se besni po avali a pogotovu ne nizbrdo, plus sto vozimo automobile preko 25 god stare... Ispred mene je isla neka nova skoda fabia, znam da taj auto u krivini nije mnogo sposobniji od moje kocke tako da sam ga u stopu pratio iako je isao malo brze nego sto sam ja do tada navikao da vozim kroz te krivine, i naravno nisam imao nikakvih problema... :)

Dalje, sto se tice guma, mislim da su jako lose i da FILIP ima obicaj da koci ko konj, jer mu je pre toga isto auto proklizao dok je bio iza mene, za malo me nije stigao otpozadi i to u brace Jerkovic na ravnici, toliko je kocio da su mu zadimile prednje gume... FILIPE PAZI KAKO STISKAS KOCNICU, NECE AUTO BRZE STATI AKO STISNES JACE!!! :lol:

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.