Koliko je moguće da se ovo desi?


Recommended Posts

Koliko je moguće da za pola sata vožnje do servisa crkne akumulator, koji je do ulaska u (zvanični) servis radio sasvim normalno, bez ikakvih problema? :huh:

Inače radi se o Puntu, akumulator fabrički, prešao 105000, star četiri godine.

Ja razumem da mu je vreme da crkne, ali da sve normalno radi dok ne uđe u servis, a onda totalno mrtav, da neće ni automat na alnaseru da prebaci, to mi nikako ne ide u glavu!!!

Nema ništa, ni da premostim neki dan uz mučenje sa paljenjem, ni da ga punim...ma apsolutno ništa, kao da ga nema!!!!

Prvo sam pomislio da su ga zamenili, tražio da mi pokažu snimke sa kamera, i od devetog maja do danas nema ništa snimljeno!!!

Nema ni mene na današnjem snimku.

Ajde, odemo pogledamo još jednom, paučina navatana oko akumulatora, očigledno je da ga nisu vadili.

Ali koliko mene iskustvo uči, akumulator kad crkava, to se primeti na vreme. Teško pali, teško okreće...znate svi to.

Ali da je za, bukvalno pola sata, totalno mrtav to nikako ne mogu da shvatim!!!!

A taman izdvojio keš da menjam amortizere na BMW-u!

Popizdeo sam. :angry: :angry: :angry:

Link to post
Share on other sites

danas je sve moguce cak i devojka da rodi dete.... :)

pa eto kako star 4 godine...

Link to post
Share on other sites

vrlo moguce ,meni je black horse star dve godine u voznji crkao,samo auto stucnuo ,ja da presaltam on se ugasi, ja da upalim ne sijaju ni lampice,pomislim otkacio se,otvorim haubu sve ok,tako da je do akumulatora,verovatno mu crkne most u njemu i nema vise....

Link to post
Share on other sites

desavase to,kod mene isti slucaj bio kao kod "waice".ugasio se na semaforu iz cista mira.odguro ga na stranu da ne smetam i otiso da kupim nov.sreca pa sam imo kintu u tom momentu.(zadovoljni prodavac me castio kljucem 13 he he.ko da sam napravio neki besan pazar).inace pre toga palio norm.nisam primecivao da crkava polako.

Link to post
Share on other sites

Meni se desilo da mi alternator nije punio pa mi se za 15 minuuta voznje ispraznio akumulator ,sva sreca taman sam stigo kuci pa sam ga parkirao ispred zgrade i dopunio ,pukim slucajem nije crko skroz a evo ga i dan danas radi to bilo pre 3 godine :D ,proveri alternator da ti ne strada i drugi ;) .

Link to post
Share on other sites

Meni je akumulaor bio extra,jos u garanciji,isteram ja jedan dan auto da odvezem nekog do grada...Dodjem posle par minuta,da upalim auto,a on ni da zavergla..Posle se ispostavi da je crkla jedna celija u akumulatoru

Link to post
Share on other sites

I meni je Black Horse zadao muku pre 2 godine u Budvi. Odem na plazu,sve normalno,vracam se,ne mogu ni da otkljucam auto,akumulator nema snage ni da podigne cent. bravu. A nisam bio zaboravio svetla! Tako da sam morao svoj sopstveni auto da obijam.

Link to post
Share on other sites

I meni je Black Horse zadao muku pre 2 godine u Budvi. Odem na plazu,sve normalno,vracam se,ne mogu ni da otkljucam auto,akumulator nema snage ni da podigne cent. bravu. A nisam bio zaboravio svetla! Tako da sam morao svoj sopstveni auto da obijam.

Pa sto da obijas,kljuc u bravu i otkljucas to je bar lakoooo :D :D

Link to post
Share on other sites

Cvrc...jedina brava koja funkcionise je na gepeku... Na suvozacevim vratima se tesko okrece,nisam smeo,da ne bih kljuc slomio,a na vozacevim se nesto slomilo u burencetu brave,samo se okrece... :D

Link to post
Share on other sites

Akumulator kada crkava od starenja, on obično crkava "lagano", tj. daje znakove, teže vergla itd. Može ponekad i da iznedadi, na primer sve savršeno lepo radi leti i na jesen tj. , pali "ko mina", a onda dođe hladni talas, padne temperatura nisko ispod nule, sedneš u auto a on ni da zavergla.

Međutim ume akumulator i iznedada, naizgled bez razloga, da crkne - obično usled lošeg kvaliteta istog, neispravnosti alternatora, itd. Tebi se takvo crkavanje eto desilo.

U svakom slučaju proveri da li alternator korektno puni, napon bi trebalo da bude oko 14V u leru do 14.5V pod gasom. Nikako preko nekih 14.8V.

Takođe, ako je akumulator pun i zdrav, u momentu verglanja napon ne bi trebalo nikako da padne ispod recimo 10V. Ako padne ispod, znači mu se uskoro bliži kraj, i ako je zima blizu vreme je za zamenu.

I batalite te horseve i ostale jeftine akumulatore, kao nešto jeftinije da se prođe, a na kraju vam ispadnu skuplji (u odnosu na koliko traju)... A cimanje obaška!

Link to post
Share on other sites

Meni je musterija dosla na pranje i dok je sacekao red crkao mu akumulator ! Cekao je 10ak minuta a akumulator mrtav sve i da su svetla i muzika ostali ne moze da ga izvuce za toliko! Ford fokus 4 godine star i umesto da sedi i ceka pranje ode kupi akumulator mi mu zamenimo i covek nas jos casti krenuo na put i kaze sta da mi se desilo na putu !

Link to post
Share on other sites

Akumulator bi trebalo redovno, s vremena na vreme, kontrolisati (naročito one starije od dve-tri godine), kao što kontrolišete ulje.

- Nakon stajanja auta od barem 10-tak sati, trebalo bi da ima napon od barem 12.3-12.7V, zavisno od napunjenosti (50-100%).

- Tokom verglanja, da ne pada znatno ispod nekih 10-tak volti (pri temperaturama iznad nule), odnosno ispod nekih 9.5V pri nižim temperaturama.

- Dok auto radi u leru, alternator bi trebalo da drži barem nekih 14V i nešto malo preko toga u leru.

- Kleme proveriti da li čvrsto drže. Ako ne, onda ih očistiti od oksida i prljavštine i dobro pritegnuti.

- Ako relativno malo vozite i to najčešće gradske i kratke relacije, barem 1x godišnje napunite akumulator punjačem

Čim akumulator postane slab (auto duže vergla i/ili napon pri verglanju pada dobro ispod 10V), proveriti punjenje alternatora i napuniti akumulator punjačem. Ako i dalje pokazuje znake slabosti, menjajte akumulator za novi, ne dozvolite da vam crkne i ostavi vas u problemu.

Ako ikako možete, kupite kvalitetni akumulator, po dimenzijama i kapacitetu maksimalni koji ulazi na mesto predviđeno za isti. Imajte u vidu, da zimi, pri -20C, čak i nov akumulator efektivno ima samo pola svog deklarisnog kapaciteta ili snage (koji se inače deklariše na +25C).

Link to post
Share on other sites

Naručio novi, Boš silver.

Šta da mu radim, definitivno je crk'o.

Samo mi nikako ne ide u glavu da se to dešava tako "od jednom".

Kapiram da je star i da mu je vreme, ali nikakav znak nije davao da će bilo šta da se desi.

To nikako ne mogu da svarim.

Da sam naleteo na neku džombu, bilo šta, pa i da posumnjam da je do toga nešto, ali ništa.

Kako god, odoše amortizeri na akumulator. :angry: :angry: :angry:

Link to post
Share on other sites

Svi Blek hors acu. koje sam imao su od jedamput prestajali sa radom.Nisu docekali da im opada kapacitet,samo "pregori", napon 10 v i dovidjenja.Srecom od ovih sto kupuju staro gvozdje dobijem oko 300 din, pa mi bude lakse.

Uzgred na 320i i Seicento-u imam originalne acu. sto ce reci stare 11 god.

Link to post
Share on other sites