Motorna ulja za duzi vek motora


Recommended Posts

Mislim da ce vam biti zanimljivo i poucno, te nije na odmet da se ovakav tekst stavi i ovde.

Motorna ulja: Dobro podmazivanje za duži vijek motora

Mnogi zanemaruju redovno kontrolisanje nivoa motornog ulja, zbog čega se motor može oštetiti i uništiti. Svaki motor troši ulje, jer treći klipni prsten ne ostruže cjelokupni sloj ulja sa stranica cilindara i ono potom sagorijeva. Dopuštena potrošnja ulja je od 0,2 do 0,6 odsto potrošnje goriva, dakle do pola litre na 1.000 kilometara.

Ulje se gubi i na ventilskom mehanizmu te na dihtunzima i semerinzima (posebno kod starih motora). S vremenom se povećava i trošenje i gubljenje motornog ulja te je preporučljivo prilikom svakog dolijevanja goriva provjeriti nivo motornog ulja.

Za sigurnost je važno redovno provjeravati i pritisak u gumama te je dobro uvesti rutinu da se bar na svakih stotinak potrošenih litara goriva provjeri i vazduh i ulje.

Sve više novih (skupljih) automobila ima elektronsku kontrolu nivoa ulja, koja se očitava na instrument tabli. Ipak, i tada je preporučljivo povremeno kontrolisati ulje.

Prilikom sipanja ulja ne smije se pretjerivati, jer je štetno ako se premaši gornja oznaka - maksimum. Naravno, nekoliko milimetara nije problem, ali ako se pretjera mogu nastati neugodne posljedice i štete na automobilskom motoru. Najbolje je da ulje bude između oznaka min i max.

U zimskom periodu je, radi bržeg zagrijavanja, preporučljivo da nivo ulja bude na sredini, a ljeti oko maksimuma. Važno je ulje redovno kontrolisati te ga prema potrebi dolivati i u garantnom roku, jer nerazrađen motor troši više ulja od potpuno razrađenog.

Preporučljivo je, bez obzira na preporuke proizvođača, prvo motorno ulje izmijeniti nakon 10.000 km, jer je to zasigurno vrlo korisno za novi automobilski motor. Pritom treba izmijeniti i filter, koji u sebi zadržava nečistoće iz ulja. Loše je štedjeti na motornom ulju, a još gore na uljnom filteru. Neoriginalan i jeftin filter ulja može poremetiti podmazivanje i ubrzati trošenje motora. Takvi filteri po pravilu imaju znatno manje mase za filtriranje i samo su spoljnim izgledom slični originalnima. Griješe oni koji voze s uljem ispod minimuma dok ne nabave ulje identično onom u motoru.

Tako se izlažu opasnosti velikog oštećenja, u drastičnim slučajevima i uništenja motora. Motorna ulja mogu se miješati i ako nemate istovrsno ulje. Izuzetno je važno ukloniti predrasudu o štetnosti miješanja motornih ulja. To datira iz starih vremena, kad dodaci motornom ulju nisu bili potpuno kompatibilni. Danas su svi aditivi i sva ulja na tržištu potpuno kompatibilna te nema nikakvih problema s miješanjem.

Pogotovo je besmisleno zazirati od prelaska s jednog na drugo motorno ulje. Neka se ovo ne shvati kao reklamiranje domaćeg proizvoda, ali recimo "Modričina" ulja zasigurno nude solidan kvalitet i povoljan odnos plaćenog i dobijenog. Dakle, nezavisno o tome koji automobil imate, od fijata do mercedesa, i utvrdite manjak ulja, na prvoj pumpi kupite i dolijte sintetično ulje viskoznosti 5W 40.

Višak ulja - Uništava katalizator i lambda sondu

Kad u motoru ima malo više ulja, nema velike štete - taj će se višak za od pet do 10 sati vožnje normalizovati, jer će se potrošiti na uobičajen način, kako se i inače troši ulje u motoru. Prepoznaje se po plavkastom dimu i mirisu izgorjelog ulja. Kad u motoru ima osjetno više ulja, nastaje problem, jer se nikakva kontrolna lampica neće upaliti i signalizirati opasnost.

Kad u motoru ima znatno više ulja od maksimuma, pri kritičnom broju obrtaja dio ulja iz kartera ulazi u komoru za sagorijevanje, preko sistema za provjetravanje bloka motora i preko sklopa klip-cilindar.

Tad u komori za sagorijevanje, osim začađenja, neće nastati velika šteta, ali se mogu onesposobiti i uništiti katalizator i lambda sonda. Veća je opasnost kod dizel motora, jer se može oštetiti filter čestica čađi, napuniti usisni kolektor s uljem i izazvati hidraulički udar u motoru. Kad ulje iz kartera dospije u komoru za sagorijevanje, motor počinje sam od sebe nekontrolirano ubrzavati, jer se motorno ulje u komori za sagorijevanje ponaša slično kao dizel gorivo. Tad motor prestaje reagovati na papučicu gasa, ne može se zaustaviti isključenjem paljenja (kontaktnim ključem) te se doslovce može razletjeti.

Manjak ulja - Korak do uništenja motora

Kad se nivo ulja spusti ispod minimuma, nastaje opasan manjak koji se prepoznaje po paljenju lampice pritiska ulja. Lampica se najprije pali pri naglom kočenju ili u vožnji u krivinama, jer inercijske sile izguravaju ulje prema zidu kartera, pumpa za ulje usisava vazduh i pali se lampica ulja. Kad se situacija stabilizuje, uljna pumpa opet normalno usisava ulje. Nije dobro kad motor povremeno ostaje bez potrebnog tlaka ulja, odnosno podmazivanja. Manjak ulja u motoru štetan je jer se mala količina ulja više zagrijava od normalne količine. U maloj količini ulja veća je koncentracija nečistoća i krutih čestica, što svakako ne pogoduje motoru.

Najpogubnije stanje nastane kad se nivo ulja toliko snizi da pumpa za ulje nema šta usisavati pa lampica stalno gori. Tada pritisak ulja pada na nulu i podmazivanja nema. Ako vozač nakon paljenja signalne lampice ne prepozna opasnu situaciju i odmah ne ugasi motor, već za nekoliko kilometara u njemu nastaje prava drama. Kad nema podmazivanja, razvijaju se ekstremno visoke temperature, koje dovode do pucanja uljnog filma. Nastaje suvo trenje, koje izaziva taljenje metalnih dijelova motora - kliznih ležajeva, rukavaca radilice, kliznih površina cilindara, klipnih karika, bregastog vratila...

Kontrola na ravnoj podlozi

Ulje kontrolišite dok je automobil na ravnoj podlozi, a motor ugašen. Treba pričekati par minuta, dok se ulje iz gornjih dijelova motora potpuno ne slije u karter. To je najbolje napraviti ujutro prije paljenja motora, jer je tad mjerenje najpreciznije, a šipku nije potrebno prethodno izvući i obrisati od ulja. Dobro je imati kanticu ulja u prtljažniku kako bi se, prema potrebi, ulje moglo odmah doliti. Ulje nije lako izvaditi iz motora te ga je preporučljivo dolijevati u više koraka uz mjerenje nivoa.

Kako izvršiti pravilan izbor ulja

Preliminarni odabir motornog ulja zavisno o potrebnoj viskoznosti može se odrediti za većinu vozila.

U slučaju kada motor ima do 25 odsto radnih sati u odnosu na projektovani vijek trajanja, govorimo o novom motoru i potrebno je upotrijebiti multigradno ulje SAE 5W-40 ili SAE 10W-40.

Kada motor posjeduje oko 25 do 75 odsto radnih sati u odnosu na projektovani vijek trajanja motora, govorimo o srednje iskorištenom motoru, preporučljivo je upotrijebiti SAE 10W-40 ili SAE 15W-40 u ljetnim uslovima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 zimi, odnosno gradaciju viskoznosti SAE 5W-40 kroz cijelu godinu.

U slučaju starog motora preporučljivo je koristiti ulje viskoziteta SAE 15W-40 ili SAE 20W-40 u ljetnim uslovima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 pri zimskim uslovima.

Sva ulja koja ispune zahtjeve za upotrebu u BMW, VW i Porsche vozila predstavljaju temelje za upotrebu kod ostalih proizvođača motora. Preporuke proizvođača kao što su MAN, "Volvo" i "Scania" predstavljaju ocjenu najboljeg ulja za upotrebu u teretnim vozilima. U slučaju kada ulje zadovoljava zahtjeve Mercedesa, znači da se takvo ulje može koristiti kod svih evropskih proizvođača motora.

Funkcije motornog ulja

Automobilska industrija je najveći potrošač maziva. Da bi se proizvela maziva koja zadovoljavaju zahtjeve novodizajniranih motora, potrebna su neprekidna istraživanja. Da bi motor automobila ispravno funkcionisao, motorno ulje mora ispuniti pet osnovnih zadataka:

1. Podmazivanje

Glavna funkcija motornog ulja je ta da omogući lakše klizanje jedne površine po drugoj, tj. da smanji trenje. Smanjenjem trenja smanjuje se trošenje dijelova motora i štedi energija. Do najvećeg trošenja motora dolazi prilikom pokretanja - prije nego što ulje dosegne sve kritične dijelove. Kada se motor zagrije, ulje ne smije postati previše "rijetko" jer uljni film mora biti dovoljne debljine za kvalitetno podmazivanje motora. Otpor ulja prema tečenju se naziva viskoznost. Ulje niske viskoznosti obično nazivamo rijetkim, a ono visoke viskoznosti gustim. Uticaj temperature na viskoznost motornog ulja je vrlo različita, zavisi od vrste ulja. Višu cijenu sintetičkih ulja višestruko nadmašuju korist i uštede koje ona omogućavaju.

2. Odvođenje topline

Energetska iskoristivost savremenih motora kreće se oko 40 odsto, što znači da se približno 60 odsto ukupno razvijene toplotne energije nastale sagorijevanjem goriva u motoru odvodi u okolinu preko sistema za hlađenje motora. Dok se gornji dijelovi motora hlade tako da se toplina prenosi direktno na rashladno sredstvo, pokretni dijelovi motora, poput radilice, ležajeva, bregaste osovine, klipova i sl. hlade se optokom ulja.

Ukoliko dođe do sužavanja uljnih kanala, dotok ulja je smanjen i motor neće biti ispravno hlađen.

3. Održavanje čistoće motora

Zbog cijelog niza razloga gorivo u benzinskim i dizel motorima ne sagorijeva u potpunosti. Jedan dio neizgorenog goriva ulazi u cijeli niz složenih hemijskih promjena i pod određenim uslovima formira čađ i garež. Veći dio neizgorenog goriva odlazi kroz izduvni sistem u obliku čađi, ali jedan dio se probije i u kućište motora. Spajanjem čađi i vode nastaje talog, mulj. Talozi zatvaraju uljne kanale i time smanjuju njegov protok.

Bazna ulja imaju vrlo ograničenu sposobnost sprečavanja ovih onečišćenja da formiraju taloge, pa su zato sastavni dio paketa aditiva i detergenti, koji imaju zadatak da uklone postojeće taloge i spriječiti nastajanje novih.

4. Zaštita od korozije

Kvalitetno motorno ulje smanjuje trošenje dijelova motora na taj način što sprečava dodir kliznih površina. Uprkos tome još može doći do hemijskog trošenja odnosno korozije. Jasno je da motorno ulje ne smije izazivati koroziju, već mora štititi površine u motoru od bilo kakvog oštećenja koje bi mogli izazvati voda, kiseline ili druge štetne nečistoće.

5. Održavanje kompresije

Površine klipnih prstenova, prstenskih utora i zidova cilindara nisu posve glatke, što bi se jasno moglo vidjeti pod mikroskopom kao mali vrhovi i udoline. To je razlog zašto u potpuno novom ili renoviranom motoru potrošnja ulja često bude relativno velika sve dok se ove površine ne izglade i omoguće ulju da dobro dihtuje. Sami prstenovi nikada ne mogu u potpunosti spriječiti "produvavanje" nastalo zbog visokog pritiska pri sagorijevanju i kompresiji, u kućište motora gdje vlada niži pritisak. Motorno ulje ispunjava ove neravnine i značajno poboljšava dihtovanje.

Upozoravamo

Ako je ulje ispod minimuma tada odmah dolijte odgovarajuće ili bilo koje drugo motorno ulje. Ako se upali lampica ulja tokom vožnje, odmah zaustavite motor i ne pokrećite ga dok ne dolijete ulje.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Heeeeh Zanimljiwo, al dok procitah, u svakom slucaju vrlo korisno :preved:

Link to post
Share on other sites

Interesantno je da kod starijih tipova BMW-a lampica ulja se pali kad pritisak ulja padne ispod normale pa se moze desiti da se ona upali kad ulje padne dosta ispod minimuma...Mercedesi npr imaju indikator pritiska ulja sa kazaljkom,cak su ga imale i stare lade specijal sredinom sedamdesetihsto je po meni mnogo dobra stvar....

Link to post
Share on other sites

Nirvana,clanak jeste edukativnog karaktera ali stoji da je uljw 15w40 za pohabane motore sto NIJE TACNO.Po ijekavskom akcentu autora teksta rekao bih da se indirektno reklamiraju Optima ulja.Ovo o gradaciji bi svakom normalnom coveku stvorilo konfuziju u glavi!Opsirno,konfuzno kao da je pisala osoba koju su placali po autorskoj strani!

Link to post
Share on other sites

da na mercedesu ima kazaljka pritiska ulja od 1 do 3... posto je ranije kad je ugradjen plin na ler gasu varirao i gasio, a radi

na 800 obr/min na leru, kad padne ispod toga pritisak ulja isto pada npr na 2 al se omah vrati posto on varira npr od 600 do 1000 obr/min, tako da je kazaljka stalno isla gore dole..

a nisam znao da bmw to nema npr...

Link to post
Share on other sites
....ali stoji da je uljw 15w40 za pohabane motore sto NIJE TACNO.Po ijekavskom akcentu autora teksta rekao bih da se indirektno reklamiraju Optima ulja.Ovo o gradaciji bi svakom normalnom coveku stvorilo konfuziju u glavi!Opsirno,konfuzno kao da je pisala osoba koju su placali po autorskoj strani!

Opsirno jeste ali je sistematicno a ne konfuzno...

Onaj ko kritikuje treba sa svoje strane da da predloge i sugestije za odrzavanje motora...

Link to post
Share on other sites
Opsirno jeste ali je sistematicno a ne konfuzno...

Onaj ko kritikuje treba sa svoje strane da da predloge i sugestije za odrzavanje motora...

Konfuzija se stvara npr zato sto se insistira na korelaciji iskoriscenosti motora i vrste motornog ulja,toga nema ni u jednoj knjizi BMWa,jer je nemoguce utvrditi npr 25% ili 30% iskoriscenosti od celog veka motora,pa pri tome niko nece znati koja gradacija mu je potrebna!Servisni interval zamene ulja stoji da je 10000km a to je po knjizi BMWa najcesce 7500km (ne znam kako je kod novijih).Sve to deluje sistematicno ali stvara konfuziju upravo zbog gore navedenog.Kako objasniti cinjenicu da moj e21 315 na 7500km (servisni interval) uopste ne potrosi ni malo ulja a vozi se vrlo ostro.Nisam bas siguran u kompatibilnost aditiva da se moze mesati sve i svasta jer se otvara mogucnost hemijske reakcije koja moze imati nezeljen efekat.Moja sugestija za sve one koji sumnjaju u kvalitet motornog ulja je da smanje na 5000km interval zamene ulja i tako se zastite od eventualno brzeg propadanja motora (uz obaveznu zamenu filtera).Kad smo vec kod duzeg veka motora treba da se zna da je od redovne zamene i kvaliteta ulja mnogo vaznije da motor nije pregrevan jer sam video motor sa 600000km (konkrekno m20) cije je stanje bilo vise nego zadovoljavajuce a ulje i nije menjano redovno a npr m10 je sa par pregrevanja na 180000 bio mrtav.Uopste se ne govori o ispiranju motora kod menjanja vrste ulja.Vidi se da clanak nisu pisali Nemci kod kojih je sve koncizno....

Link to post
Share on other sites

Titanica, cilj je pre svega da ljudi nesto nauce o motornim uljima i trebalo bi biti edukativnog karaktera. Sam tekst donosi dosta informacija i ne favorizuje nijednog proizvodjaca, nebitno da li je to ulje recimo Mobil ili Optima.

Sto se tice konfuzije, cini mi se da nisi lepo procitao tekst o viskoznosti gde lepo pise da se za istrosene motore koristi i 10-40 i 15-40.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U slučaju kada motor ima do 25 odsto radnih sati u odnosu na projektovani vijek trajanja, govorimo o novom motoru i potrebno je upotrijebiti multigradno ulje SAE 5W-40 ili SAE 10W-40.

Kada motor posjeduje oko 25 do 75 odsto radnih sati u odnosu na projektovani vijek trajanja motora, govorimo o srednje iskorištenom motoru, preporučljivo je upotrijebiti SAE 10W-40 ili SAE 15W-40 u ljetnim uslovima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 zimi, odnosno gradaciju viskoznosti SAE 5W-40 kroz cijelu godinu.

U slučaju starog motora preporučljivo je koristiti ulje viskoziteta SAE 15W-40 ili SAE 20W-40 u ljetnim uslovima, te SAE 5W-40 ili SAE 10W-40 pri zimskim uslovima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naravno to je preporuka, a hoce li neko koristiti bas taj viskozitet, zavisi o njemu samom. Samo preporuka.

O tome koliko je koji motor istrosen, slazem se u potpunosti jer je to zaista nemoguce znati sem ako se ne otori. Medjutim. Otvara li neko motor da proveri u kakvom je on stanju, a sve to samo zato da bi promenio ulje. Naravno da ne, vec to radi na osnovu predjenih kilometara jednog istog motora. Tako radim ja, a verujem da to isto radi 99,9% ljudi, da ne kazem 100%

Kao sto rekoh, ovo je samo edukacija.

Link to post
Share on other sites
...Kako objasniti cinjenicu da moj e21 315 na 7500km (servisni interval) uopste ne potrosi ni malo ulja a vozi se vrlo ostro.......Vidi se da clanak nisu pisali Nemci kod kojih je sve koncizno....

Ajd da bude najkonciznije....

Titanica, koje ti ulje za motor koristis u oba automobila? Meni si preporucivao 15-40..

I sta kazu Nemci na temu ulja u istrosenim motorima?

Link to post
Share on other sites

imas i moju preporuku ....

Link to post
Share on other sites

Nemci kazu......sipas i ne mislis;)....stvarno, sipas 10W40, pa ako ti se cuju hidropodizaci ili ga trosi malo vise, sipas 15W40 i teraj....pa kad ti skroz rikne motor sipas 20W60, pa teras dalje.....i onda radis generalnu ili prodas auto;) ovo pricam za ljiljin auto

A generalno, dodao bih da su preporuke BMW-a ( ali za novije) da se meri ulje na vrucem motoru koji je ugasen 5 minuta. Ima razloga zasto je to tako, nego me mrzi da objasnjavam, ali ako neko bas hoce, mogu, ali kasnije, sad mi je vrucina.

Link to post
Share on other sites

skoro mi drugar uvezao mecku ... nemam pojma koju ali je stara nekih 2 god ... tu je bila i servisna knjizica , sve picikato , i ladno vidim da je od samog pocetka u auto sipano 10w 40 sto je po mom misljenju mala greska ... ali ko zna , mislim da nije odrzavan u nekom extra servisu posto nije navedeno cak ni koje ulje je sipano vec samo gradacija , nije to toliko ni bitno ali kad je u pitanju ozbiljan servis .... trebalo bi navesti i to ...

Link to post
Share on other sites
Nemci kazu......sipas i ne mislis;)....stvarno, sipas 10W40, pa ako ti se cuju hidropodizaci ili ga trosi malo vise, sipas 15W40 i teraj....pa kad ti skroz rikne motor sipas 20W60, pa teras dalje.....i onda radis generalnu ili prodas auto;) ovo pricam za ljiljin auto

....ajd ne prizivaj i ne baksuziraj...salim se...

Generalno...cisto sumnjam da bi se u Nemackoj literaturi spominjali automobili stari 20 godina sa preko 250 kkm..jedino se po ino forumima mogu pokupiti neki podaci ali i tamo su samo data licna iskustva...sta li za Nemca znaci "high mileage car" da mi je znati? Na ino forumima spominju se "high mileage cars" iz, recimo, 1998. sa predjenih 150 kkm (???!!!)

Link to post
Share on other sites

Po meni 15w40 je najoptimalnija gradacija za m10,m20,m30 i m40 motore i to mineralno..Za novije motore je sintetika,mada je najbolje da svako prema svom instiktu sipa sta smatra da je najbolje.Ako je nekom motoru sudjeno da "zvekne" to ce se desiti i sa najskupljim uljem!Mala digresija:U svim americkim filmovima kad neko kupuje benzin proverava se oil level....Nije to cista preventiva,nego americki automobili fabricki "satiru" ulje kao blesavi!!!!

Link to post
Share on other sites

Zar nije to malo mnogo ?

Mislim pola litra na 1000 km.

To mu dodje 5 litara na 10.000. Onda nema svrhe ni menjati ga. Pošto je stalno friško. Samo filter i teraj. K'o varburg.

A ja se zabrinuo što mi je potrošnja prešla litar i po na 10 k. Baš sam blesav. :)

Link to post
Share on other sites

Evo nesto, recimo EKSKLUZIVNO...

Napisala sam mail korisnickom servisu BMW-a, kao ponosni vlasnik E30, 318i, m40, iz 1989, predjenih 230.000km...sa osnovnim pitanjem koje ulje za motor se preporucuje...itd.....Evo odgovora.....

Dear Ms Ljiljana,

Thank you for your e-mail.

We have forwarded your request to the relevant department for assessment.

Kind Regards,

Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft

Customer Service Team

------------------------------------------------------------------

Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft

Board of Management: Norbert Reithofer, Chairman,

Frank-Peter Arndt, Ernst Baumann, Herbert Diess,

Klaus Draeger, Friedrich Eichiner, Michael Ganal,

Ian Robertson

Chairman of the Supervisory Board: Joachim Milberg

Registered in: Munich HRB 42243

Poštovana gospođo/gospođice Ljiljana,

Obracam Vam se povodom Vašeg upita u vezi sa preporukom za motorno ulje koje biste mogli koristiti.

Za motor Vašeg vozila proizvođač preporučuje:

1) sintetičko ulje BMW Quality Longlife – 01 gradacije 5W-30 (kataloški broj: 83 21 0 144 450, cena: 1 349.92 dinara po litru),

2) sintetičko ulje BMW Super Power Oil gradacije 5W-40 (kataloški broj: 81 22 9 407 547, cena: 1 365.26 dinara po litru),

3) polusintetičko ulje BMW High Power Special gradacije 10W-40 (kataloški broj: 83 21 9 407 782, cena: 922.76 dinara po litru).

Pored navedenih, mogu se ravnopravno koristiti i ulja renomiranih proizvođača koja su odobrena od strane BMW-a za motor Vašeg vozila. Budući da postoji veoma veliki broj takvih ulja, nije moguće sve ih navesti ovom prilikom. Informacije u vezi sa njima možete dobiti kod svih ovlašćenih BMW dilera.

Navedena ulja mozete kupiti u Delta Motorsovom servisu u Paštrovićevoj ulici broj 10 u Beogradu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja budite slobodni da me kontaktirate.

S pošovanjem,

Predrag Pešić

___________________________________

Delta Motors

Importer for BMW and MINI

Predrag Pesic, dipl. ing.

Warranty and Customer Relations Adviser

Link to post
Share on other sites
Navedena ulja mozete kupiti u Delta Motorsovom servisu u Paštrovićevoj ulici broj 10 u Beogradu.

pogotovu mi se svidja ovaj deo ....

Link to post
Share on other sites

Lepo je sto brinu o vlasnicima vozila koja proizvode.Dali su preporuku za BMW ulje ali su i rekli da se moze sipati i drugo koje je odobreno od strane BMW-a.Svidjalo se nama ili ne logicno je da preporuce Delta Motors kao generalnog zastupnika i distributera za nasu zemlju.Ne znam da li neko ovde zna da li BMW ima svoju fabriku ulja ili npr. Castrol za potrebe BMW-a pravi ulje koje nosi ime BMW?Kod kocione tecnosti na konzervi pise BMW Group pa se otvara pitanje da li ga je radio npr. Ate za potrebe BMW-a.Npr BMW nije proizvodjac klipova nego npr Mahle,amortizera vec Bilstein i Boge,stakala vec Soliver i Sicursiv,auto guma...Ne znam da li bi dali odgovor da li BMW proizvodi ulje jer ako npr. Castrol radi ulje za BMW oni bi isekli granu na kojoj sede!!!!

Link to post
Share on other sites

Lepo i pristojno su odgovorili, ali....5W40 sipati u m40 koji je presao 230 hiljada......hm, ja sam i dalje skeptican, nazalost

Inace, ja u svoj M40 sipam OPTIMA HC power, 10W40, nije skupo, a odlicno ulje, i pritom preporuceno i od BMW ( pored jos nekih proizvodjaca).

Pre nekog vremena sam probao 15W40, ali sve mi je bilo totalno isto, od rada motora do potrosnje ulja, pa sam se onda ipak vratio na ovo redje.

Link to post
Share on other sites
Svidjalo se nama ili ne logicno je da preporuce Delta Motors kao generalnog zastupnika i distributera za nasu zemlju.....

Ne znam da li neko ovde zna da li BMW ima svoju fabriku ulja ili npr. Castrol za potrebe BMW-a pravi ulje koje nosi ime BMW?...

U svim delatnostima pouzdano znam da svaka strana firma koja ima zastupnika, predstavnika, dilera itd.u Srbiji, sva pitanja, dileme i kritike koje neko njima direktno uputi, oni prosledjuju firmi koja ih zastupa u SR. Stranci su profesionalci u jednoj stvari a to je sto uvek kurtoazno i relativno brzo odgovore na svaki mail, a vrlo cesto traze povratnu informaciju od predstavnika da li je ovaj odgovorio na mail itd...

E..sad...ko proizvodi to BMW ulje? Titanica, znas sigurno da ga ne prozvodi BMW nego neko usluzno to radi. Mozda radi i Castrol, sto da ne. Ne postoji BMW zbog Castrola, vec Castrol postoji zbog BMW-a i ostalih proizvodjaca automobila. A i sta briga Castrol, oni naplate to ulje (znas da je cena 5-40 je kod nas oko 950 din), a BMW nadogradi cenu do 1365din/lit.

Mislim da bi na ambalazi tog BMW ulja moralo da stoji ko je proizvodjac. LICNO me MRZI da idem u Deltu da to gledam. Vec drugi put mi skripe kocnice koje sam kupila i ugradila kod njih. :D Pozz

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

mala dopuna o uljima

Da biste u predstojećem zimskom razdoblju od svog automobila u svakom trenutnku mogli izvući maksimum, ne strepeći pritom da li će nastati oštećenja, pobrinite se da ima odgovarajuće ulje.

Viskozitet motornog ulja (unutrašnji otpor kretanja slojeva tekućine) ima odlučujuću ulogu pri podmazivanju motora i usko je povezan s čpvrstoćom uljnog filma. Zbog jednostavnosti i pravilne odluke o izboru viskoziteta ulja, najenjenog automobilskim motorima, udruženje SAE (Society of Automotive Engerieers) razvrstalo je ulje prema viskozitetu u osam gradacija. Prve četiri gradacije imaju osim broja i oznaku W (winter- zima) i odnose se na tzv. zimska ulja, dok preostale gradacije predstavljaju letnja ulja. Viskozitet se zimskim uljima određuje na -18ºC a letnjim na 100ºC

Motorno ulje s oznakom npr. SAE 10W je ulje za zimsku upotrebu. Ono olakšava pokretanje motora na niskim temperaturama, ali na povišenim ne zadovoljava potpuno jer daje pretanak film. Obrnut je slučaj s letnjim uljima koja su pregusta pri vrlo niskim temperaturama zato osigravaju dobro podmazivanje pri višim radnim i okolnim temperaturama.

Motorna ulja koja zadovoljavaju samo zimske ili samo letnje uslove zovu se singlgradna ulja. Osim tih, razvila su se u poslednjih petnaestak godina tzv. multigradna ili višesezonska ulja. Ona se označavaju npr. SAE 20W-40, SAE 150W-50 itd.

Temperatura ulja u motoru kreće se od temperatura okoline, koja je u zimskom razdoblju ponekad vrlo niska do radne temperature ulja u koritu motora, koja se kreće od 80-1500ºC, zavisno od tipa motora. Kako bi se olakšalo pokretanje motora na niskim temperaturama treba upotrebiti ulje niskog viskoziteta (retko). Zagrevanjem motora zagreva se i ulje zbog čega mu opada viskozitet. Preretko ulje ne može stvoriti dovoljno čvrst uljni film koji bi osigurano pravilno podmazivanje.

Znači da bi se osiguralo dobro podmazivanje i na visokim temperaturama treba upotrebiti ulje više viskoznosti (gušće). Upravo zato se i upotrebljavaju multigradna ulja koja svoj viskozitet podešavaju prema trenutnoj temperaturi motora. Budući da se ponaša kao ulje s više gradacije otuda i naziv multigradno.

Link to post
Share on other sites

i nesto jos vezano za ulje, zagrevanje, otkud benzin u ulju ,rad u zimskim uslovima ...

Svako zahteva od svog automobila besprekoran rad, siguranost i trajnost. Ali kad jedan od ovih činilaca izostane, krivica se prebacije na nešto drugo a ne na vlastite propuste, Ti kvarovi, zbog kojih smo izloženi nepotrebnim troškovima, posledica su nepažnje i neznanja.

Sad je pravi trenutak da se upoznamo s problemima vezanim za rad motora i da sprečimo moguće neugodnosti.

Iako su današnji automobili dostigli visok stupanj kvalitetne izrade, lakoće upravljanja, njiohvu trajnost ipak još uvek uslovljava održavanje i način vožnje. Rad je motora zimi poseban a uslovi za vožnju otežani.

O čemu je reč?

Ponajpre se to odnosi na pouzdanost pokretanja motora kad nije zagrejan. Razlozi otežanog paljenja su u:

-odabranom viskkozitetu (gustići) motornog ulja

-ispravnost akumulatora

-ispravnost električne instalacije

-ispravnost elektropokretača

-ispravnost goriva

-čistoća motora

Ako jedan od tih činilaca ne odgovara, motor se neće ili će se teško pokrenuti, Međutim, ako upotrebimo neodgovarajuću viskozitetnu gradaciju motornog ulja mogu nastati teškoće.

ZIMSKA GRADACIJA ULJA

Naime, za vreme mirovanja motor poprima temperaturu okoline. S promenom temperatue menja se viskozitet ulja koje je za hladnih zemskih dana u korit motora gušće a elektropokretač teže pokreće radilicu zbog otpora pri okretanju. Osim toga zupčasta pumpa takvo previskozno ulje ne može odmah dovesti na sva mesta podmazivanja, što uzrokuje povećano trošenje metalnih površina.

Preduslov za sigurno podmazivanje na niskim i visokim radnim temperaturama je pravilno odabrano motorno ulje.

Međutim, i sam način vožnje a pogotovu pothlađenim motorom, ima veliko značenje, Naime, kada smo pokrenuli motor, benzin koji u smjesi sa zrakom ulazi u stublinu, zbog hadne stijenke ne može se potpuno ispratiti već se kondenzira i zajedno s vodom koja je proizvodi izgranja ispire uljni film te odlazi u korito motora gde razređuje ulje. Tako razređeno ulje gubi viskozitet i mazivna svojstva. Dopuštena je granica goriva u ulju do 5%.

Mnoge će možda zbuniti taj podatak, jer do sada nismo znali da benzin na opisan način dospeva u ulje, čpak i u sasvim ispravnim motorima. Ali i to je činjenica s kojiom valja računati u korišćenju i održavanju motora.

U praksi se događa da vozači stiču to iskustvo u automehaničkoj radionici prilikom traženja pomoći za već oštećeni motor. Da benzina ima u ulju iskusan mehaničaj će ostiti mirisom. Ali, ma koliko bio iskusan, od oka ili opipom prstima niko nije u stanju da odredi približno koliko je postotak goriva u ulju, iako neko mehaničatai znaju i na taj način zadiviti svoje stranke. Jedini pouzdani način utvrđivanja količine goriva u ulju jeste laboratorisjka analiza specijalnim uređajima.

PRAVILNO ZAGREVANJE

Ispitivanja su pokazala da se količina goriva u ulju povećava prilikom zagrevanja motora, kod preteranog dodoavanja gasa ili kad zaboravimo na vreme spustiti čok.

Zato vam savetujemo:

-uputiti motor pod čokom, ne zagrevati ga na mestu, već odmah krenuti uz lagani gas i nakon nekoliko minuta spustiti čok.

Osim toga, zimi pretežno vozimo po gradu, što je nepovoljno za rad motora. To je tzv. "stop and go" vožnja (stajanja, kretanje i ponono stajanje).

Rasplinjač ne radi najbolje, gorivo ne izgara potpuno pa se osim pojave benzina u ulju pojavljuju i niskotemperaturni zalozi,

Zato je poželjno jedanput nedeljno poželjno voziti na duže deonice da bi motor postigao radnu temperaturu, na kojoj će se benzin donekle ispariti iz ulja i otići kroz ventilaciju korita.

Ako duže vreme ne vozite a automobil držite u garaži ili van, ne trebate ga radi podmazivanja pokretati, jer današnja motorna ulja zerviraju motor na šest meseci.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

BMW ulje je u stvari Castrol,za BMW se pakuje u BMW ambalazi,Kod novijih modela na cepu gde se sipa ulje je izliveno Castrol recomanded (ako sam pravilno napisao)

Link to post
Share on other sites