crnogorske tablice???


Recommended Posts

Sve je više oglasa po netu na koje nailazim a koji sadrže sledeci tekst :

Auto je registrovan u crnoj gori pre referenduma, nove tablice, regularan.... itd, itd

Ja sam malo zbunjen - ne shvatam baš kakve veze ima da li je registrovan pre ili posle referenduma, jer, koliko ja shvatam to je nebitno kad ja ovde ne mogu da vozim i registrujem taj auto.

ako neko zna poentu toga i koje su mogućnosti sada trenutno da neko iz srbije uredno kupi takav auto i da ne brine o svim tim glupostima neka obrazloži.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

koliko ja shvatam to je nebitno kad ja ovde ne mogu da vozim

Odakle ti to da ne mozes da ga vozis?

Svi regularni crnogorci se i dalje voze bez problema

Link to post
Share on other sites

treba ih izbegavati, kod nas ih jako puno sada oduzimaju i salju na provere a nikad neznas jeli 100 % legalan.

Link to post
Share on other sites

bas sam pitao kuma pre neki dan kako moze da se uveze crnogorac inace on je krimi inspektor pa valjda zna oko toga.Rece mi da moze sa euro 3 motorom ne stariji od 2000 godista i placa se carina i one sve zajebancije kao i kad se uvozi iz bilo koje druge drzave

Link to post
Share on other sites

Pa onda nema ni svrhe uzimati te iz cg sa euro3 mozes da uzmes odakle hoces. A iz crne gore su najvece sanse da je neka mutljavina.

A i koliko sam po gradu primetio vecina cg automobila sto sam po Beogradu vidjao su teski lesevi.

Link to post
Share on other sites
treba ih izbegavati, kod nas ih jako puno sada oduzimaju i salju na provere a nikad neznas jeli 100 % legalan.

Znas li Ti koliko je auta oduzeto u Srbiji, na nase table, navodno legalni, a ono blizanci, podmladjivani, cukani brojevi na motoru i sasiji. Toga je uvek bilo i bice. Nazalost. Pri kupovini treba povesti sto vise ljudi koji se razumeju ili si nadrljao.

Link to post
Share on other sites
Pa onda nema ni svrhe uzimati te iz cg sa euro3 mozes da uzmes odakle hoces. A iz crne gore su najvece sanse da je neka mutljavina.

A i koliko sam po gradu primetio vecina cg automobila sto sam po Beogradu vidjao su teski lesevi.

vjeruj mi prijatelju da je tih "mutljavina" i nelegalnih auta sve manje u Crnoj Gori... stigao interpol i kod nas...

Link to post
Share on other sites

Upravo na te i mislim. Zaostale.. To niti je ko ikad pogledao ni video. Pa oni nikad nisu bili ni na tehnickom pregledu, sto je strasno.

Kada vidis dobar auto cg table u bg-u znas da nije niko odavde vec neko dosao iz cg. Ko ovde ima kintu za noviji i bolji auto uzece na bg table.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Jel ste procitali ovu vest sa RTS-a od 15.3.2009...nije dato resenje za crnogorske tablice jer se jos uvek ne zna njihov broj u SRB.

...."Broj automobila sa crnogorskim tablicama, koje na osnovu ovlašćenja voze građani Srbije, i dalje je nepoznat, ali bi to uskoro moglo da se promeni. Brojka bi mogla postati delimično poznata početkom juna, kada u Crnoj Gori ističe rok za zamenu registarskih tablica, a uvedeni su strožiji kriterijumi za tehnički pregled.

„Kad se to završi, imaćemo čistu situaciju", rekao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović.

Prema novim propisima, policiji je pri produženju registracije potrebno, uz potvrdu o tehničkoj ispravnosti, dostaviti i fotografiju vozila slikanog u ovlašćenoj crnogorskoj stanici za tehnički pregled.

To znači da će automobili koji se voze u Srbiji morati doći u tu državu i to obaviti, a ne kao do sada, da se registracija obavlja „preko kurira", koji donese potrebne papire i uplatnice.

Registracija "na neviđeno" :

Javna je tajna da su se takva vozila do sada registrovala „na neviđeno", i da je većina njih tehnički pregled prošla samo „na papiru", a mnoga nisu u Crnu Goru otišla nikad nakon kupovine.

Koliko je tih vozila u Srbiji, nemoguće je proceniti. To su podaci kojima ne barata ni policija, a procene su se, obično pred izbore kada je taj problem postajao aktuelna tema, kretale od 30.000 pa do fantastičnih 100.000, u šta je teško poverovati, jer Crna Gora ima ukupno oko 200.000 registrovanih vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da su ti automobili problem sa bezbednosnog aspekta, ali da su, nažalost, tema o kojoj se govori samo u predizbornim kampanjama, kad „svi obećavaju 'rešićemo', da bi dobili koji glas".

„Kad takvo vozilo napravi prekršaj, ili se desi kriminalni akt u kome učestvuje, ne znate koga da jurite. Sa policijskog aspekta insistiramo da se to pitanje što pre reši", rekao je Dačić za FoNet.

"Ne može u Srbiji da postoje desetine hiljada vozila sa stranim tablicama, koja voze naši državljani, a da to ne postoji u našem registru", rekao je Dačić i istakao da nije problem samo sa crnogorskim, već i sa automobilima registrovanim i u drugim državama, koje voze građani Srbije.

Krivično-pravni problemi :

Iz policije su u više navrata ukazivali da se vozila sa crnogorskim tablicama često koriste u činjenju krivičnih dela i da je, pošto na jedno vozilo ima više ovlašćenja, teško pronaći počinioce, a isto tako je potrebno dosta vremena da se dobiju podaci iz Crne Gore.

Poseban slučaj su saobraćajni prekršaji, jer se vozačima tih vozila može napisati kazna samo u slučaju da se zateknu u kršenju propisa.

U kampanjama za pretposlednje i poslednje parlamentarne izbore, lider Nove Srbije Velimir Ilić je, u ime narodnjačke koalicije, obećavao preregistraciju tih vozila uz određenu nadoknadu, dok je predsednik G17 plus Mlađan Dinkić bio kategorički protiv toga da se preregistruje bilo koje vozilo koje ne ispunjava standard Euro 3.

S druge strane, postoji i problem vozila ukradenih na Zapadu, koja su registrovana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a voze se u Srbiji, pa bi njihovom otkrivanju trebalo da doprinese novi sistem registracije u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova BiH Tarik Sadović rekao je FoNetu da je policija pre godinu dana mesta gde se obavlja registracija vozila povezala sa Interpolovom bazom podataka o ukradenim vozilima i da su dobijeni „neverovatni rezultati" koliko je automobila bilo ukradeno i legalno registrovano u BiH.

Strano vozilo - carinski prekršaj:

Važeći zakoni u Srbiji zabranjuju da njeni građani, osim ako nisu na radu u inostranstvu, upravljaju vozilima sa stranim tablicama, izuzev u slučaju da je vlasnik u automobilu.

U svim drugim slučajevima, ako se građanin Srbije zatekne za volanom automobila sa stranim registarskim oznakama, to se tretira kao carinski prekršaj i vozilo se oduzima...."

Link to post
Share on other sites

U sklopu najnovjih mera Vlade u cilju uterivanja para u Budzet...

U roku od 3 meseca obavezna preregistracija vozila sa CG tablicama.

Prethodno je potrebno platiti carinu i PDV na procenjenu sadasnju trzisnu vrednost vozila.

Link to post
Share on other sites

Pa sto se tice registracije u cg-u, moj komsija ima audia a3 i sad dok ga registruje dole treba mu 5 dana ! Znaci mora da ode dole i dok oni slikaju i pregledaju i na tehnicki to traje 5 dana.I na kraju skuplje izadje registracija nego ceo auto..... :D

Link to post
Share on other sites