Recommended Posts

Pozdrav svima.

"Nabacio" sam nove felne 17-ke. Za prednje su mi trebali distanceri i uzeo sam distancere od 16 milimetara. Naručio sam ih iz Inđije iz Vračar Tuning-Styling za koje sam čuo dosta dobrih stvari i komentara.Problem je što mi se volan skroz čudno sada ponaša. Na ravnom asfaltu bez rupa i neravnina sve je da kažem relativno OK, ali čim naiđem na neku neravninu, izbočinu i slično počne da me baca levo-desno. Malopre sam čak primetio kada sam stajao na semaforu da se volan sam od sebe okreće na desnu stranu i to dok idem bukvalno pet na sat. Znači ne tresu nimalo u toku vožnje, prilikom kočenja je takođe sve u redu, samo tako ponekad povuče levo ili desno, i za nijansu je "teži" volan nego što je bio. I još što mi je čudno je kada počnem da cimam volan levo-desno, čak i pri maloj brzini, imam utisak da je auto baš nestabilan. Takođe, vulkanizer je balansirao gume i rekao da nisu krive ni felne ni gume.

U čemu može da bude problem? Da li je moguće da je do distancera, nešto peto, deseto???

Link to post
Share on other sites

Trap je sigurno u redu pošto nije bilo takvih problema sa prethodnim gumama (a i bio na tehničkom pre 15 dana), a ove sam stavio pre dva-tri dana. Gume jesam stavio šire, 235/45/17, a pre toga su bile 225/60/15. Ne znam jel' može to da ima neke veze? Logično ne bi trebalo, ali auto se definitivno ponaša skroz drugačije.

Link to post
Share on other sites

Upravo sad krećem na put pa ću videti šta će se dešavati. Može biti da je zbog širih guma i većih felni pa da nisam navikao, ali nekako mi previše to ide levo-desno...Hvala svima u svakom slučaju! :good:

Link to post
Share on other sites

Probaj bez distancera pa vidi šta se dešava.Ne bi smelo da sa novim felnama imaš problem,kako se auto ponašao sa starim polovnim felnama?Usput koja je marka tih novih felni i u kojoj si ih radnji kupio.

Link to post
Share on other sites

Pa cim je stavio distancere znaci da nije kupio odgovarajucu felnu za e39,verovatno zbog sirih guma i veceg rastojanja izmedju prednjih tockova imas problem sa kolotrazima.

Link to post
Share on other sites

Kad sam rekao da sam kupio nove felne, nisam mislio baš nove iz radnje. :) U pitanju su Bmw style 32. Problem je bio što mi je prednja desna guma zapinjala za amortizer pa sam morao uzeti distancere. Kao što moj imenjak kaže verovatno je problem što je rastojanje između prednjih guma veće nego između zadnjih, ako sam dobro skontao.

Ali danas zanimljiva situacija. Krenem ja na put i prvih 30-ak kilometara na neravninama volan radi malo levo desno. I onda odjednom sve to prestaje. Kao da se nešto desilo i sve u redu. I neravnine, i rupe, prevoji, ma šta god, meni volan ne mrda, sve kao što je bilo nekad. I tako nekih 250 km, i onda opet počinje sve isto kao ranije. Znači, ne znam šta da mislim i na koju foru se ovo desilo!?

Link to post
Share on other sites

Mislim da je ET 20. I to kači samo desna felna, ne kači leva. A i menjao sam desni amortizer, moguće da to ima neke veze. Uglavnom, volan je ponekad sve super, nimalo nigde ne vuče, a onda odjednom levo-desno!!! :unsure:

Link to post
Share on other sites

Kad vidis ribu sa dve razlicite sise odmah pomislis da nesto nije uredu , isto je i sa trapom.

Ako ti kaci samo jedan tocak trebao si se okrenuti tom problemu a ne kupovati distancere jos si i amortizer tu menjao sto znaci da je pretrpeo jak udarac i da se u trapu nesto iskrivilo i amortizer stradao . I cimace ti tako levo desno sve dok ne pojede tu drugu gumu sto si stavio , tek kad je svede kako njemu odgovara to setanje ce prestati.

Pregledaj taj trap pod hitno da ne zavrsis u nekom oranju ili necem gorem .

Link to post
Share on other sites

Pa gume koje pre ovih sam skinuo nisu nimalo pojedene, nikakvih problema nije bilo. Trap sam kontrolisao pre 15-20 dana i sve je u redu, posle toga sam i kupio distancere. Vratio sam danas na neko vreme stare gume i felne, i sve je bukvalno idealno, maksimalno sam ga iscimao i ništa. ALi čim stavim ove, sa vremena na vreme se ovo dešava!

Link to post
Share on other sites

Ali ako jedna cese a druga ne veruj mi da tako iz fabrike nije izasao . Razlika u dimenziji ti je minimalna i nebi trebalo da imas nikakvu razliku sem u tvrdoci .

PS

Dali su distanceri plastificirani ili su go alu ?

Link to post
Share on other sites

Ma verujem da nije tako iz fabrike izašao. Otići ću verovatno prekosutra do drugog nekog majstora da mi pregleda još jednom trap. Distanceri su go alu, nisu plastificirani.

Link to post
Share on other sites

Ako je glavčina kriva pretpostavljam da bi vuklo i sa starim felnama i gumama, a ne vuče ni malo. Takođe mi nije sekunde jedne pojelo stare gume. A i ne vuče konstantno, nego povremeno, napisao sam to već ranije.

Uglavnom sutra ću svratiti do majstora da proverim trap!

Link to post
Share on other sites

Danas sam bio kod majstora i kao što sam i predpostavio sa trapom je sve u redu. Pošto sam stavio distancere (2x16 mm) i samim tim proširio raspon između guma za 32 mm, bilo je potrebno naštelovati špuru. Nakon toga auto se ponaša kao i ranije, nema nikakvih cimanja, vučenja i slično. Hvala svima koji su pokušali da pomognu! :thumbsup:

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Izvinjavam se sto pokrecem staru temu, al imam isti problem sa e39 530d . Sta znaci stelovanje spure ? Radio sam centriranje trapa(prednjeg i zadnjeg), majstor kaze da je na trapu sve ok, al se i dalje isto ponasa. Na ravno ok, al kad su neke uvale, rupe , neravnine bezi mi zadnji kraj( seta levo desno )

Link to post
Share on other sites