Recommended Posts

Pozdrav. Imam problem s autom, E60, 2.2i, 2176 cm3, 170 KS. M54 motor. 

Automobil kad je hladan, pali savrseno, bez gasa, bez icega, odma na okret kljuca i ima i tokom stanja mirovanja i tokom voznje savrsen rad. Nema odstupanja nikakvih. 

Medjutim cim se zagreje, i ja ga ugasim da izadjem do radnje ili da natočim gorivo, imam problem da ga upalim. U početku ( jul-avgust) sam morao da ga s gasom verglam 2-3-4 sekunde da bi upalio. 

Sad, ni to ne pomaže. Jednostavno samo vergla, uhvati i odma ga ugasi. I tako u nedogled, tj sve dok ga ne ostavim na miru 5-10 minuta da se malo ohladi pa ga onda upalim. Isao sam na dijagnostiku i nista ne vide, i uspeo sam da na britanskom sajtu nadjem coveka koji je imao isti problem ali sa serijom 5 E39 98'. I covek je ustanovio da je problem bio u "senzoru za polozaj radilice". Kad ga je promenio, auto je i vruc palio perfektno. Kasnije je i potvrdio da je to bio kvar. 

Pomislio sam da imam isti problem, jer sve drugo izgleda deluje u redu, i juce sam promenio senzor polozaja radilice, i nije se problem resio. I dalje mi vruc nece upali. 
Da li iko zna sta bi mozda, mozda moglo da bude., ili zna nekog specijalistu za BMW automobile da je u Somboru ili okolini, eventualno NS-Subotica. 
Ugasio mi se vruc na raskrsnici, 10 minuta sam proveo na njoj dok nisam uspeo da ga upalim, ne smem spustam gas s auta zbog toga. 

Pojave: -nece upali vruc, -kad upali vruc nabije obrtaje na 5.000 i ne spusta odma vec zadrzi na njima, i posle dodavanja gasa u tom trenutku zadrzava obratej nekoliko sekundi pa se stabilizuje posle,

            -par puta je izbacio "sigurnosni rad motora", na ekranu i izgubio je snagu, pa sam morao da ga ugasim i upalim da bi nastavio da radi normalno (to vise ne izbacuje) 
            -auto bi pocelo da se trrese pre nego sto bi izbacio "sigurnosni rad", medjutim ni toga vise nema, tako da taj rad i tresenje nema vise. 

Link to post
Share on other sites

Da sad ne idem do auta po kutiju, ali sećam se da sam na kutiji video da piše za BMW automobile i pored liste modela ima i za E60. 

Usput dok sam čekao da neko odgovori ovde, oterao sam kod još jednog majstora na dijagnostiku i možda neko njegovo mišljenje. 
Sumnja na tri stvari, senzor temperature, pumpu visokog pritiska i treca je da pusta vazduh negde. 

 

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Indorile said:

Na m20 kada sam imao slican problem bilo je do dizni, kad je ladan bude ok sto naliju al' kad je vruc pali iz drugog treceg puta. Takodje proveri regulator pritiska goriva i senzor temperature usisa.

provericu te dve stvari, regulator i senzor. 
A sto se tiče dizni, svih 6 su uzete novih u julu. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Bio sam danas na servisu u Novom Sadu, rade BMW. 
Proverili su auto, i ustanovili da je problem u računaru motora. 

Po njima treba da se promeni računar, da se prekodira itd. 

Auto inače nije hteo da upali kad je vruc, morao sam da ga ohladim bar 15 minuta. 

Kad su obrisali greške, upalio je bez problema ali je odma nove greške nalupao. 

Tako da kad srede računar, tj kad skupim pare i odradim i to, javiću da li je to u pitanju ili ne, za nekoga ko bude mozda imao sličnih problema. 

Link to post
Share on other sites

Ako su obrisali greske, i upalio je onda, nije do racunara.

Racunar samo belezi greske koje neko drugi pravi.

Ako vec ides kod njih da nesto rade s ECU-om, insistiraj da ces da platis samo ako rese problem....ali ja mislim da tu nije problem.

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, hermes said:

A uradi jedan naoko glup, ali efikasan test.....kad nece da upali vruc, polij mu hladnom vodom senzor radilice, pa probaj.

Probacu, mada sam stavio novi senzor radilice pre 10 dana. Misleći da je to problem, medjutim nije. 

2 hours ago, hermes said:

Ako su obrisali greske, i upalio je onda, nije do racunara.

Racunar samo belezi greske koje neko drugi pravi.

Ako vec ides kod njih da nesto rade s ECU-om, insistiraj da ces da platis samo ako rese problem....ali ja mislim da tu nije problem.

Ne znam. Znam da su spomenuli da ima desetak "trajnih greski" plus one standardne. Brisali su greske ne bi li videli sta ce da im izbaci kad ga upale, medjutim auto je upalio posle sekundu verglanja. 
Sad, šalju me kod nekog "BMW KUM" u Čačku ,da se javim njima. 

Dodali su da je jos neko imao slican problem kao ja s benzincom i da kad je promenjen racunar i odradjen da je auto bio sasvim drugaciji, tj dobar. 
Iskreno, ne znam sta drugo da radim, 

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Dodatak: Pre nego što odem za Čačak na servis. 
Probao sam detaljno da poslušam auto. Dakle, ugasim ga vrućeg, i počnem da ga palim i nema šanse da se upali. 
Slušao sam par minuta da vidim oće li biti kakav zvuk. Posle 5-6 minuta sam čuo zvuk da nešto zuji i škljoca, tako nešto. Kao da je kompjuter odradio nekakvu radnju (inače taj isti zvuk/radnju, čujem i kad tek otključam auto, ili sedim u njemu, na svakih desetak minuta). Kad sam čuo zvuk zujanja i škljocanja, znao sam da je nešto odradjeno i probao sam posle toga da upalim auto i upalio je uz verglanje 2-3 sekunde.

Sad, to nisam znao do sada, do sada sam čekao oko 10 minuta, a sad čekam taj zvuk pa onda palim. 
Jedina opcija koja mi je ostala je "BMW Servis KUM" u Čačku. Saznao sam da su radili na njemu generalku pre 3 godine. popravka je izašla malo više od 400.000 dinara. 

Ne verujem da su oni nešto zaboravili da odrade, ili možda jesu, ali ako će neko najpre saznati šta mu je, to će biti oni. 

Šta sam naučio za ovih 6 meseci je to da od 10  majstora, možda 1 zna da čita dijagnostiku. Svi imaju dijagnostiku ali nemaju pojma da protumače greške, kodove i povezanost istih. 

Izgleda majstori iz doba JUGA preko noći prešli na doba kompjutera. Kako god, javim se sl put kad odem za Čačak. 
Pišem ovo jer sam siguran da nisam jedini koji ima ovakav problem, ako ne sa BMW-om onda sa drugim autom. Možda nekome pomogne sve ovo jednom. 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

U pitanju je struja. Auto je u haosu. Majstor kad je otvorio instalacije, video je da je neko ččačkao kas modul i sve ostalo. Dodavane i oduzimane žice, prespajano, ubacivani neki osigurači i releji, itd. Na kas modulu valjda D linija ne radi. Drugim rečima, ne vredi ulagati i popravljati, jer ima još dosta stvari koje nisu ispravne. 
Najgori mogući BMW u Srbiji i baš ja naletim na njega.  Nema ništa skuplje nego jeftini BMW. 

Link to post
Share on other sites