gordan

Members
 • Content Count

  87
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About gordan

 • Rank
  bmw pocetnik

Profile Information

 • Ime i prezime
  Gordan Šakota
 • Lokacija
  Trebinje
 • Automobil
  BMW e90 FL 320d
 • Link do vaseg automobila
  https://www.bmwclubserbia.com/forum/index.php?/topic/38304-e90-320d-nasljednik-e46/&tab=comments#comment-364861

Recent Profile Visitors

997 profile views
 1. gordan

  e90 zvuk u kabini kad je ugašen

  Riješio sam problem. Samo sam ištekao konektor sa zadnje strane cd plejera i ponovo uštekao i nema više zvuka. To sam pročitao na nekom stranom forumu. A par majstora mi kaže: "Ne diraj to ništa, to tako treba, to je normalno kad se da kontakt". 😣 Još da nađem šta krcka i biće super.
 2. gordan

  e90 320d / nasljednik e46

  Uklonio sam DPF filter i sada se ne pojavljuje problem gubitka snage. Logično je da je dobio 5-10 ps ali ja to ne mogu primjetiti, ide svakako dobro, recimo u rangu e60 530d 🤩, (znam da se neki neće složiti ali tako je). Popravio sam i ručnu kočnicu, sad konačno drži skoro kako treba. Osim toga, uradio sam kodiranje da mi start-stop ne vraća na uključeno svaki put kad ugasim auto. Sad je princip da pamti zadnje stanje, ako je bilo ugašeno i dalje će biti do ručne intervencije. Takođe sam kodirao da mi ne daje zvučno upozorenje za pojas i da mi blinkaju žmigavci kad otključavam auto, ne znam zašto to nije prije radilo.
 3. gordan

  BMW 525d (E60)

  Fino izgleda. 👌 U čemu je caka zatamniti broj tablica da se ne vidi, uvijek sam se to pitao?
 4. gordan

  e90 320d / nasljednik e46

  Hvala! Pa da, većina auta na autoplacevima iz uvoza treba solidna ulaganja u startu.
 5. Povučem ručnu do kraja i u većoj strani auto se pomjera, ide... Znam za druga auta ali šta da pomislim poslije drugog bmw-a sa istim problemom? Nije mi jasno kako da isti problem imam sa drugim novijim autom. Kaže majstor teško da to može namjestiti, vjerovatno konta da je isto kao u prošlom e46. Ili da mijenjam majstora, bar što se tiče ručne? Da li neko drugi sa e90 ima sličan problem?
 6. Pozdrav ljudi. Hoću da napravim pregled održavanja mog novog polovnog auta, pretpostavljam da će nekome koristiti ove informacije. U pitanju je E90 320d iz 2010. godine sa 184ps, motor je i dalje nešto manje problematični N47 kome puca lanac. Na satu 185000km ali provjerom je utvrđeno da je stvarnih 280.000km. Fabrički M ovjes, Xenon, ručni mjenjač, sicevi sportski kožni, itd. Auto sam platio 16500 KM prije par mjeseci, registrovan godinu, urađen mali servis i auto bez ulaganja po prodavčevoj priči. Auto je stvarno odlično očuvano, ništa se nije čulo od neobičnih zvukova na kratkoj probnoj vožnji, tako da sam ga kupio. Prije sam vozio e46 i moram priznati da je ovo mnogo kvalitetniji auto, udobniji, brži i luksuzniji, to je bar moj utisak poslije pređenih 8000km. Primjetio sam da ovo auto sporije vozim od prošlog e46 koji me je vukao na brzu vožnju. Kod ovoga me privlači ta udobnost iako ima fabrički M ovijes. Ono što želim napisati su troškovi koje sam imao za par mjeseci od kupovine. Poenta je da se lanac odmah počeo čuti par dana od kupovine, mada sam računao na to da ću ga zamjeniti. Zamjenjeno/kupljeno: prva pomoć i set za reparaciju gume, prednji i zadnji amortizeri i šolje (procurili prvo zadnji a za par dana i prednji), disk pločice na svim točkovima, lanac, mikrokaiš, remenica alternatora, španeri, dihtunzi dekla i kartera, itd, lamela (kad je majstor skinuo mjenjač da dođe do lanca vidio je da je lamela pri kraju, popravio naprslinu na šoferšajbni, mala tačkica bila, dezinfikovao klimu, odradio optimum remap Dakle, uložio sam od kupovine oko 3500 KM, iako je auto bilo u dosta boljem stanju od ostalih koje sam gledao. Na dijagnostici je pokazao da ima problem sa DPF filterom, a poslije remapa se to pokazalo kao problem jer gubi snagu kada se potopi gas 10tak sekundi, tako da ću odraditi uklanjanje DPF-a i softversko gašenje. I pored svega ovoga ja sam zadovoljan autom. Možda bi neko mogao voziti bez ovih ulaganja ali ja želim da zamjenim sve što treba da imam pouzdan i ispravan auto. Poenta je da se prilikom kupovine auta računa na te troškove održavanja na samom startu, jer je logično da autu koje ima 280.000km treba zamjeniti amortizere, kočnice, lanac itd. P.S. Ipak ne mogu odvojiti pogled sa prošlog e46, nekako je mračniji i sportskiji, ovaj e90 je više luksuzniji.
 7. Može li se podesiti ručna kočnica da drži u strani bmw e90? To mi majstor nije nikako mogao namjestiti na e46 a evo sada imam isti problem na e90. 😣 Čudim se kako bmw nije našao neko bolje rješenje.
 8. gordan

  e90 zvuk u kabini kad je ugašen

  Hvala na odgovoru. Provjeriću oboje. Još jedno pitanje, možda znate. Na oko 2000 o/min čuje se vibracija neke plastike-lima kod volana ili lijevo na vratima, ne mogu skontati. Gdje bih mogao tražiti problem? Kontao sam da otvorim tapacirung pa da vidim ima li šta da zvekeće a ako je kod volana ne znam šta bih tu mogao?
 9. Čujem neki zvuk visoke frekvencije kad dam kontakt u autu BMW e90, a takođe se čuje i kad upalim motor. To je kao kada je pojačan mnogo zvuk na pojačalu pa se pritisne "mute" pa se i dalje čuje neko "pištanje". Da li je to normalno da se čuje?
 10. gordan

  e90 FL, 320d i automatski mjenjač

  Hvala. I meni je žao što nema navigaciju, ali teško je naći sve da odgovara. Šta mislite da li je pametno ugraditi naknadno multimediju, npr ovako: @StunterSM Uh, što su dobre te ručice kod volana za šaltanje, to je već neka druga dimenzija, čini mi se. A i fino šalta.
 11. gordan

  e90 FL, 320d i automatski mjenjač

  https://ibb.co/3T9KRgS https://ibb.co/zJqDcJx https://ibb.co/kxydqSS https://ibb.co/YyLMtxC
 12. gordan

  e90 FL, 320d i automatski mjenjač

  Hvala na odgovorima. Auto koje sam mislio kupiti sa automatskim mjenjačem, nije mi se svidio u smislu pohabanosti, pa sam našao odličnog e90 FL s manuelnim i kupio ga. Malo sam, u putu ka autopijaci, vozio e60 automatik i šaltao brzine (rentao, da isprobam par sati prije kupovine potencijalnog e90). Nije to toliko loše. Ali kad sam sjeo i provozao ovog manuelca, 😃, oduševljen sam. Volim da osjetim i onaj trzaj između brzina, kada mijenjaš, da osjetim tu moć. Hoću da ga vozim u 2. 3. ili bilo kojoj brzini da mi ne prešalta kad je u visokim okretajima; pusti me da vozim kako želim i ne ometaj me. ☺️ Ne volim kod automatika onu linearnost ubrzanja, ali fino je to za laganu vožnju.
 13. gordan

  BMW e46 320d - održavanje za 100.000 km

  Slažem se da je bolje skupiti više novca i kupiti novije auto. Ali često se u datom trenutku nema dovoljno novca i kupi se nešto starije, pa te kasnije stignu veliki troškovi. Jedina prednost je što sam ulagao sve kroz 5 godina, ali da sam sadašnje pameti podigao bih kredita, ako treba, i kupio auto ne starije od 10 godina. Najbolji auto je nov auto, to svi znamo. Dosta toga sam uložio u auto vezano za kozmetiku, izgled, itd, što nije vezano za kvarove. Zato je moja velika preporuka da se skupi više novca i kupi auto koji ti se sviđa, M paket itd, da ne moraš kasnije budžiti ni dorađivati ništa, jer mnogo jeftinije dođe. P.S. Kupio sam e90 FL. Mislio sam da je mali pomak u odnosu na e46, ali bio sam u zabludi. Oduševljen sam za sada. Ovo je mnogo kvalitetniji i bolji auto.
 14. Pozdrav ljudi! Imam jedno pitanje u vezi automatskog mjenjača. Dosadašnje iskustvo s automatskim mjenjačem je samo vožnja od 20 min. U dilemi sam da li da kupim e90 FL sa automatskim mjenjačem; sve drugo mi s sviđa na autu ali ovaj mjenjač mi pravi dilemu. Žustrije vozim inače i tokom probe jednog bmw automatika naišao sam na problem. Pred krivinom skinem nogu s gasa da usporim, u krivini dodam gas kad ono mjenjač ušaltao u 6. brzinu 🙄. Dok on skonta i prebaci u manju ja sam već izašao iz krivine. Uglavnom iskustvo je bilo "niđe veze". E sad me interesuje, ako se ubaci u sport mod da li će biti takvih problema? Ovi što vole da brže voze, da li su osjetili slično uživanje u vožnji s automatskim mjenjačem kao sa manuelcom? Da li da odustanem od kupovine i tražim isključivo manuelca?
 15. gordan

  BMW e46 320d - održavanje za 100.000 km

  Nastavak spiska održavanja (zadnje stranje sam pisao na 381.000 km a sada je stanje 408.000 km): zamjenio motor prskalica brisača, zamjenio plastiku na donjem dijelu šoferšajbne (ona što svakom ispuca), zamjenio crijevo interkulera, pakne ručne kočnice, svirena, popravljeno ručno otvaranje gepeka (žice se pokidale), zamjena xenon sijalica, silikonirao farove, maglili, balast desnog xenona, 4 nove gume zimske, zamjenio zadnja stop svjetla, zamjenio crvene žmigavce bijelim, brisači, zamjenjene anđeoske oči, popravljen podizač lijevog stakla, Prodao sam auto. To bi bilo to za 5,5 godina vožnje i mojih pređenih 170.000 km. Krajnji utisak je da sam zadovoljan autom generalno. Uživanje je bilo voziti ga s tim da su me nervirale neke stvari koje nisam mogao riješiti. Ono s čim nisam zadovoljan je: nisam nikad uspio skroz napraviti ručnu kočnicu (iako sam pokušavao par puta), nisam nikad uspio rješiti trešnju na volanu poslije par intezivnih kočenja iako sam 2 puta mijenjao diskove, pločice, felne...to me izluđivalo da sam par puta htio prodati auto radi toga, redovno je ulazila voda u farove i maglenke, turbina se pokazala veoma loše, redovno su bili problemi sa svjetlima na gepeku za osvjetljenje tablice i pucao je onaj rukohvat, način isključivanja klime, jer ako je pojačano da duva jako, mora se više puta pritisnuti dugme za smanjivanje dok se ne ugasi; smor.