Recommended Posts

Ej društvo,idem na skijanje na Kopaonik sa e46 320d pa me interesuje kakva su iskustva sa snežnim putevima,usponima,o svemu šta mi može koristiti u zimskim uslovima.Nisam nešto puno vozio zadnji pogon pa se malo premišljam šta da radim.Imam Michelin energy power saver gume koje i nisu loše sa doborm šarom(5,6mm) nosim i lance pa se nadam da neće biti problema?Mada sam prošle zime na Jahorini vozio winteru na Fiat Marei karavan i pravio zastoje u saobraćaju. :-) Bez lanaca bih se verovatno uslikao i okrenuo nazad...

Koji su putni pravci najbolji za Kop?

Link to post
Share on other sites

Bez brige! ide ko lud. Neznam odakle ides, ali Krusevac, Brus, Kopaonik je prva opcija a druga preko Josanicke Banje. Jednom sam isao preko Raske sa juzne strane Kopaonika. Nemam lose iskustvo sto se tice te planine.

Lep provod! :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Bice valjda snega,bar onog veštačkog. :-) To mi i predstavlja dilemu,pošto mi se ne kupuju nešto zimske gume a ne znam kako se auto ponaša pošto ga nisam vozio po snegu,letos sam ga kupio. Kontam šta god da bude,namontiram lance i paljba.

Link to post
Share on other sites

Bice valjda snega,bar onog veštačkog. :-) To mi i predstavlja dilemu,pošto mi se ne kupuju nešto zimske gume a ne znam kako se auto ponaša pošto ga nisam vozio po snegu,letos sam ga kupio. Kontam šta god da bude,namontiram lance i paljba.

Nemaš za zimske gume a imaš za Kopaonik,e to su te poremećene vrednosti za prosečnog balkanca,još jedan razlog da se uvedu evropski standardi na tehničkim pregledima gde će se znati ko može da vozi auto i kakav,ko ne može da ima auto neka se vozi u autobusu.

Link to post
Share on other sites

Imam Michelin energy power saver gume koje i nisu loše sa doborm šarom(5,6mm) nosim i lance pa se nadam da neće biti problema?Mada sam prošle zime na Jahorini vozio winteru na Fiat Marei karavan i pravio zastoje u saobraćaju.

Ako si sa Winterom koja je odlična zimska guma na autu sa prednjim pogonom pravio zastoje u saobraćaju, šta misliš da može da se desi sa letnjim gumama na autu sa zadnjim pogonom sa kojim ionako nemaš iskustva i koji nikad nisi vozio na snegu? Iz tvog pitanja odgovor se sâm nameće :o

Nino je objasnio, potpisujem njegov stav.

Ako si baš rešio da reskiraš auto i potencijalno mnogo više od toga, moj savet je da prilaz sa južne strane (preko Rudnice) zaobidješ jer je najzahtevniji za vožnju u zimskim uslovima a najmanje se čisti obzirom na mali intenzitet saobraćaja, pa je put sa te strane uglavnom zapušten. Tuda se često "penjem" na Kopaonik jer mi je ubedljivo najbliže i to kažem iz iskustva. Sem toga, postoji jedna deonica od nekih 1500 metara koja nije još uvek asfaltirana nego se vozi po tucaniku koji je "ulegnut" u odnosu na nivo asfalta i prepun plićih i dubljih rupa, pa kad padne sneg to se sve lepo popuni i prekrije i vozač koji ne poznaje tu deonicu kad naidje može neprijatno da se iznenadi a vrlo lako i nešto syebe na autu. Prilaz iz smera Brusa je nešto bolji, ali je isto tako zahtevan za vozača, mada se daleko bolje održava i uglavnom se čisti redovno. Najbolji je prilaz preko Jošaničke Banje u smislu da se redovno održava, da je manje zahtevan od druga dva u smislu da je uspon najblaži i da je put bolje obezbedjen (bolje bankine, bolja signalizacija itd) i po meni to je prilaz koji mladji i manje iskusni vozači treba da koriste bar dok "ne probaju" Kopaonik autom u zimskom periodu.

U svakom slučaju moj je savet da letnjim gumama ne ideš gore. Sad je suvo i snega nema, ali to može da se promeni preko noći.

Link to post
Share on other sites

Ehej polako. Jbt al' ovaj Nino napušava... Ispade da sam stipsa,poremećen,prosečan balkanac kome trebaju da se uvedu nekakvi evropski standardi... I to sve u jednoj rečenici. Molim lepo.

Slažem se da je pitanje koje sam postavio kratko i ne oslikava ono što sam stvarno hteo da kažem a da ne davim ali sad još sam i ne(vešt)iskusan vozač kome trebaju ko zna kakvi (evropski) uslovi za vožnju.

Zimske gume necu da kupim jer trebaju nove i zimske i letnje gume da mi stignu sa sve felnama 17" ali oko nove godine kada cu se vec uveliko vratiti sa kop-a. Da ne bude zabune sad imam 16".

Winteru vozim od kada je izasla iz fabrike i mogu reci,iz iskustva a ne svi kazu,da je jako dobra guma ali na ravnom i blagim usponima,gde bukvalno mozes voziti 80-90 gde drugi voze 50-60. Na usponima mi se lose pokazala,doduse vozim i karavan pa je malo i do toga.Bolje rešenje je neka Goodyear ali sad izmišljam mlaku vodu.

Drugo,sa letnjim sam gumama prolazio gde se sad mozda ne bih ni usudio, sa vozilima poput passata,suze,190-ke(sa džakom peska u gepeku) tako da bas i nije sve tako crno belo kao sto izgleda. Ono jeste logicno to oko zimskih guma i ne sporim nista ali ne mora da znaci da sad stavis zimsku gumu i peglaj.

Link to post
Share on other sites

prvo, gde god da krenes sa letnjim gumama, panduri ce ti se kod svakog zaustavljanja nacestitati mile nove godine. ne znam mogu li te iskljuciti iz saobracaja, mislim da mogu, nisam siguran.

drugo, zimska i letnja guma se razlikuju po sastavu a ne samo po velicini krampona. tako letnja guma na nizim temperaturama, i ako nema snega je kruta, plasticna i sve karakteriske su joj lose. isti slucaj i sa zimskom gumom na +20. produzava se trag kocenja, slabo drzi podlogu...

trece, ako imas zimske gume, to ne znaci da mozes voziti po snegu isto kao sa letnjim gumama na suvom. kakve god da su zimske gume, podloga je bitno drugacija i tome treba prilagoditi uslove voznje. jeste, sa dobrim zimskim gumama deluje kao da mozes normalno voziti, ali isto tako ima vise prostora za losu procenu i gresku a dovoljna je jedna.

dalje, zimske gume na samo jednoj osovini takodje nisu dobro resenje jer se auto u tom slucaju ponasa kao da ima kocnice samo na tim tockovima. manje je izrazeno kada je pogon i gume na zadnjim tockovima, ali su u pitanju nijanse.

sustina je, sta ces ti da radis je tvoja stvar ali kada ucestvujes u saobracaju sa neadvekvatnim gumama, losim kocnicama, uopste sa tehnicki neispravnim autom, ne ugrozavas samo sebe vec i ostale ucesnike.

Link to post
Share on other sites

0 Stvarno sam glupo formulisao pitanje

1 Nece me iskljuciti iz saobracaja jer novi pravilnik stupa na snagu tek na prolece a i po tom novom mozes voziti letnje gume zimi ako je dubina sare minimum 4mm i nece ti niko nacestitati novogodisnje praznike. Po ovom starom koji ni panduri ne postuju trebas valjda imati zimske gume na pogonskim tockovima ili 4mm dubinu na letnjim.

2 Znam,a razlika se ispituje,pored svih onih oznaka na gumama,jednostavnim pipanjem guma kad i dete moze da ukapira koliko je mekša zimska.

3 Jeste.Pa zar ne mislis valjda da se kockam sa zivotom vec 15 godina vozeci kola...

4 Ovu zadnju misao pandur predaje svake godine prvacima u skoli,cim im objasni kako se prelazi semafor.

Izvinjavam se ako zvucim malo prepotentno ili kako vec ali nemojte bas sve bukvalno da shvatate. Zahvaljujem na pomoci i podrobnim objašnjenjima u nadi da ćemo i dalje razmenjivati iskustva.

Link to post
Share on other sites

Prijatelju, izvini ali ja tvoj stav stvarno ne kapiram tj. ne razumem zašto si ti uopšte otvorio ovu temu? :huh:

Pitao si za putne pravce za uspon do Kopa, dobio si relevantne odgovore, ali u ovoj priči to je (naj)manje bitno. Dobio si puno konkretnih i direktnih saveta da na Kopaonik u decembru ne ideš sa letnjim gumama, a ti i dalje nameravaš da uradiš upravo to.

Jeste tačno da po zakonu možeš (još ove zime) da prodješ sa letnjim gumama (minimum 4mm šara) i lancima, ali po zakonu isto tako primera radi protivpožarni aparat nije obavezan na automobilima koji ne služe za taksi prevoz ali ne dao Bog da vlasniku tog auta zatreba taj PP aparat, hoće li mu možda zakon ugasiti auto ako nešto krene po zlu? Malo karikirano poredjenje ali poenta je nadam se jasna. Kad smo već kod zakona, najveća je budalaština što su dozvolili to odlaganje obaveze montiranja zimskih guma tokom zime, `em će mnogi platiti mnogo skuplje `em će i ostali učesnici u saobraćaju biti u većoj opasnosti. Zbog pritiska javnosti ovo je odloženo iz pukih političkih razloga (krizna godina, poskupljenja na sve strane, nezadovoljstvo raste a izbori blizu), inače je samo u pitanju "medvedja usluga" vlasti zbog koje će mnogi vozači zažaliti. Ne dozvoli da budeš jedan od tih, to je sve što ti mi ovde govorimo sve vreme, a sumnjam da to nailazi na razumevanje sa tvoje strane.

U svakom slučaju ako ipak rešiš da se penješ na Kop sa letnjim gumama (koje ispod 7 stepeni C više i nisu gume) - želim ti puno sreće. Trebaće ti... :mellow:

Link to post
Share on other sites

E, da....na temu Zakona, sad sam se setila jedne emisije o bezbednosti u saobracaju....

pitaju nekog tipa koje su kazne za neadekvatnu opremu, za neosvetljene traktore konkretno, ...a on kaze:

Kazne su uvek iste: smrt, invaliditet ili necista savest....

Link to post
Share on other sites

Jbg cekaj pa u januaru idi, sta drugo..

Ja sam prosle godine u februaru sa dotrajalim gumama, maltene celestonke isao na Zlatibor. I sada kada se razmsilim, bez ovlascenja za auto, bez atesta za plin, sa letnjim celavim gumama, bez lanaca u gepeku.. bas sam napravio idiotski poduhvat i maximalno rizican.. ali na svu srecu, stiao sam na odrediste bez problema, do duse sa manjim proklizavanjima ali bez posledica po sebe i druge ucesnike u saobracaju.. u povratku je lila nenormalna kisa, susnezica ali sam opet bezbedno stigao..

Sada, naravno vise ovakvu ludoriju ne bih ponavljao, ipak spreman kada krenes je mnogo savestniji potez a i bezbedniji.

:e30:

Link to post
Share on other sites