BMW - kako to vidi TopGear


Recommended Posts

Sve sam regulise ;) Kad bi se stavile M+S gume da vidis kako bi proso na onu livadu i na sneg. Stopio se vec sneg ali ce uskoro opet pa ce i snimak da vidis kako sve iskopa kad krene i ide skoro kao po suvom :)

Link to post
Share on other sites

Pa opste poznato je da ovi iz TopGear vole da pljuju po svima, a i vidi se na snimku da X6 ima letnje gume, mada opet pajera sam sluzbenog vozio sa zimskim gumama inace celavim skoro da nema mesa na njima pa opet kad mu zakljucas dif. izvlaci gde god hoces.

Link to post
Share on other sites

Pa opste poznato je da ovi iz TopGear vole da pljuju po svima, a i vidi se na snimku da X6 ima letnje gume, mada opet pajera sam sluzbenog vozio sa zimskim gumama inace celavim skoro da nema mesa na njima pa opet kad mu zakljucas dif. izvlaci gde god hoces.

EPP je cudo! Trebali su da uporede NIVU sa X6 da efekat bude veci.

Link to post
Share on other sites

Kod modernih sistema odavno nemas sper diferencijale,nego sistem za kocenje odradjuje taj posao,tj sistem kojim upravlja kompjuter,a sto rekose ovi iz topgear-a mnogo vole da pljuju,najbolje na svetu je samo ono sto je napravljeno u V. Britaniji j***m ih u usta

Link to post
Share on other sites

Ni ja. . .

Treba pogledati celu ili nekoliko epizoda i svima ce se samo kazti, emisija je zabavnog karaktera i vrhunski je uradjena...

Sta da rade vlasnici i ljubitelji moris marine na koju su bacili stotine klavira samo zato sto se neki klub jednom pozalio kako ih ismevaju. . . hahahaha

Link to post
Share on other sites

Jeremy Clarkson je kao po običaju preterao naravno u negativnom kontekstu kad je BMW u pitanju, čovek jednostavno ne može da sakrije patološku netrpeljivost prema bavarskim automobilima. Mora da su ga u mladosti redovno peglale bembare po putevima pa je to ostavilo na čoveka doživotne frustracije :lol:

Dakle Jeremy-jeva (ne)pristrasnost nije sporna kao ni to da je preterao. Ali nemojte i vi da radite to isto, jer neke izrečene konstatacije jednostavno ne stoje.

Top Gear je nejprestižniji i globalno najgledaniji automobilski serijal, sa ubedljivo najvećom produkcijom i budžetom o kojem ostali/slični TV serijali mogu samo da sanjaju. Iza njih stoji ogromna medijska kuća koja im pruža nevidjenu logističku i materijalnu podršku za jedan serijal koji se bavi tematikom automobilizma i automobilske industrije. Možda se stil voditelja i način na koji se prezentira sadržaj emisije mogu osporavati ili kritikovati i možda im se može zameriti često i previše neformalan "ton" ali to je subjektivna stvar (meni lično daleko više odgovara "stil" Fifth Gear-a) medjutim činjenica je da se njihov "glas" u automobilskom svetu uvažava i može se reći sve samo ne da se radi o nekom bezveznom serijalu kojeg niko ne uzima za ozbiljno.

Inače istina je da električni diferencijal kod X6-ice nije efikasan kao klasičan mehanički u najzahtevnijim "off road" situacijama, i to je jednostavno posledica principa njegovog rada koji je sa namerom (BMW-a) takav kakav je. Naime model X6 u standardnoj opremi ima "Dynamic Performance Control" (DPC) sistem za optimizaciju dinamičnih potencijala i performansi vozila. Ovaj sistem je deo standardne opreme upravo iz razloga što je podešen da "saradjuje" sa električno kontrolisanim diferencijom koji je prisutan kod X6-ice. BMW je sa namerom izabrao ovakav pristup iz prostog razloga što je poenta da je model X6 - SAV (Sport Activity Vehicle), dakle automobil sa akcentom na sportsku vožnju a ne na pentranje po nekim vukoyebinama :) Dakle, ovo jeste vozilo sa odredjenim mogućnostima za off-road, ali je ovo ipak BMW koji se daleko bolje "oseća" i ponaša na asfaltu, jer da ga nije takvim i napravio BMW ga ne bi klasifikovao kao SAV vozilo. Medjutim ove "limitirane" sposobnosti električnog diferencijala X6-ice za off-road sa druge strane donose ogromnu prednost upravo za vožnju po asfaltu a evo i zašto:

Klasičan mehanički diferencijal u slučaju slabe trakcije transferuje sav moment na točak sa boljom trakcijom dok onaj drugi "zatvara" sve dok se na njemu ponovo ne uspostavi trakcija. U takvoj situaciji medjutim taj "zatvoreni" (isključeni) točak ne samo da ne prenosi snagu motora na put i tako aktivno učestvuje u pogonu automobila, nego negativno utiče na dinamiku vožnje u smislu da deluje kao "kočnica" tj. zbog pasivnog stanja u kojem se nalazi u tom slučaju on samo usporava i remeti dinamiku vožnje automobila u datoj situaciji. BMW je zato primenio električni diferencijal koji se sastoji iz dva planetarna seta zupčanika i isto toliko "setova" lamela čija se funkcija kontroliše elektronskim putem. U "saradnji" sa xDrive sistemom treće generacije, odnosno dinamičkom kontrolom stabilnosti i trakcije, električni diferencijal umesto da potpuno "isključi" jedan točak pri gubljenju trakcije on "dozira" količinu momenta koji šalje na taj točak ali tako da točak ne proklizava "u prazno" dok istovremeno preostalu većinu momenta sa tog točka "šalje" na onaj drugi koji u datom trenutku ima bolju trakciju. To znači da faktički obrtni moment ne samo da se rasporedjuje napred i nazad zavisno od potrebe, nego se "dozira" i po točkovima na istoj osovini a sve to u cilju što efikasnijeg prenosa snage na put, boljoj kontroli raspodele momenta motora, kao i povećanoj bezbednosti i sigurnosti pri oštrom manevrisanju ili vožnji "na ivici" gubljenja trakcije, iz prostog razloga što se doziranjem obrtnog momenta po svakom točku individualno ne samo poboljšava upravljivost i bolja kontrola nad automobilom, nego se doziranjem momenta delimično i "upravlja" svakim od točkova ponaosob. Ovaj "fenomen" se u modernoj automobilskoj industriji naziva "torque vectoring" i u bukvalnom smislu ovaj dodatni vid kontrole omogućava veću agilnost i okretnost automobila u manevrima. Evo kako izgleda taj diferencijal kod X6-ice:

x5_m_and_x6_small2.jpg

Rezultat rada DPC sistema, naravno "u saradnji" sa xDrive sistemom treće generacije i DSC+T sistemom, BMW X6 prosto "pegla" krivine i omogućava do sad nevidjenu kontrolu u manevrisanju i pri brzim prolascima kroz krivinu kod automobila ove klase tj. ove težine i ovih gabarita. BMW X5 i Porsche Cayenne su do sad bili suvereni vladari u pogledu kontrole i upravljivosti u ovom segmentu, ali je zbog ove tehnologije BMW X6 postavio nove standarde u ovom pogledu i to je bila cela poenta primene elektronski kontrolisanog diferencijala. Iz razloga velike "osetljivosti" na promenu trakcije, kao i zbog same činjenice da je sistem jednostavno podešen da optimalno funkcioniše u sasvim drugačijim okolnostima saobraćaja, sistem nije idealan za klasičan off-road tako da naravno da X6 nije "majka" off-road vožnje. Ali ko je uopšte u BMW-u to i rekao, pa ga Clarkson demantovao? :) Dakle, Jeremy nije pogrešio što je kritikovao X6 u pogledu off-road mogućnosti, ali je potpuno promašio poentu. Problem je medjutim što se njemu kad je BMW u pitanju to dešava i previše često da bih (i dalje) verovato da je samo slučajnost...

Doduše, treba i njega razumeti... Ovako "nepraktičan", "nesposoban" i "besmislen" X6 je u prvih 6 meseci ove godine prodat u preko 22000 komada, dok je u istom periodu prodato oko 20000 komada Range Rovera. A X6 zapravo i nije direktan konkurent Range Roveru, nego je to X5, samo što neću navesti koliko je tek njih prodato - bila bi sramota za Range Rover :P Od aprila 2008. godine prodato je preko 100000 modela X6-ice, a obzirom na specifičnost i "limitiranu praktičnost" ovog modela to je ogroman tržišni uspeh i ovo su cifre o kojima Range Rover i Jeremy Clarkson mogu samo da sanjaju. ;)

E da, najveća komedija je kad Clarkson kaže da je u doba recesije automobili poput X6-ice "potpuno besmislen" uz činjenicu da ovakvi automobili imaju i veliki pad vrednosti, a posle 30 sekundi na sva usta fali Range Rover kao "racionalan izbor" i auto koji je toliko dobar da ga čak i ekipa Top Geara koristi kao službeno vozilo za snimanje svojih emisija na terenu, tako da odjednom nema veze što je recesija i što Range Rover više troši od X6-ice, više truje, i ima daleko izraženiji pad vrednosti. Čas pre prodje recesija :lol:

PS. Pogledajte sva 4 dela (klipa) ovog "poredjenja" X6-ice sa Range Roverom i Land Cruiserom, mada je ovaj poslednji sa letnjim gumama :D Možda bi ovo trebalo poslati Clarkson-u na e-mail :lol:

Link to post
Share on other sites

meni je X6 spic vrha i bilo bi mi zao da ga akam po kojekakvim vukojebinama. to je bre za asfalt pravljeno...

neki kazu da je bezveze, jer pozadi nema mesta. ono, to me nas i ne zanima posto kapiram da za decu ima mesta i previse a dal moze da stane pozadi neki dvometras to je sasvim nebitno. da imam kao sto nemam, vrlo rado bi ga posedovao.

Link to post
Share on other sites

Ali ipak opste je poznato da su i X5 i X6 napravljeni i namenjeni samo za gradske sminkere napucane kriminalce ili pevaljke.

Pa X5 kada se pojavio na zapadu su ga prozvali vozilo za zene fudbalera. Mislim da je bas Engleska i bila.

Tako da ne treba ocekivati bas puno od X serije. Ako hoces terenca onda kupis terenca a ovo je samo za ribolov :kiss3:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

TopGear mi je omiljena emisija :) . Ne dozhivljavam ih kao program za automobiliste, nego kao komediju, i chesto se valjam od smijeha na njihove lude komentare tipa ako ste stjuardesa - za vas je audi tt, ako ste slobodni zidar - lexus itd..

Jeste da bash popljuju bmw ali ne shtede ni ostale.

Evo kako je proshao M5 E60:

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...

Clarson ocigledno ima neki problem u glavi jer misli da su svi sto gledaju glupi. NPR tesirao je Voksal Vektru OPC rekao da je najbrza limuzina brza cak i od M5 , tu istu Vektru je namotao pun volan i stisnuo pun gas i komentarisao kako je sasija losa i uopste nereaguje na volan , svaki se auto tako ponasa ako ga nateras na to . X6 vidi se da je skoro stao na klizavoj travi pa opet gas i naravno ostao u mestu a Rover u zaletu i bez zaustavljanja ode gore ... Postavicu klip sa X5 na fudbalskom terenu po snegu i mogu da kazem da jako dobro ide po snegu i da treba znanja za dobru voznju po bilo kakvom klizavom terenu .

Link to post
Share on other sites