mzex

Members
 • Content Count

  435
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

7 Followers

About mzex

 • Rank
  bmw ucenik
 • Birthday 05/26/1972

Profile Information

 • Ime i prezime
  Zeljko Milicevic
 • Lokacija
  Bg
 • Automobil
  BMW 640D Gran Coupe

Recent Profile Visitors

2877 profile views
 1. mzex

  BMW f10 520d motori, koji uzeti? (HITNO).

  Koliko znam na F10 sa xenonima (imao sam takav), taj unutrashnji reflektor je samo ukras, nema chak ni sijalicu unutra, samo ring svijetli. Samo vanjski reflektor ima funkciju za dugo/kratko svijetlo. Ne znam kako je na halogenim, tamo mozhda ima neku funkciju. Kod E60 s xenomina je bilo drugachije, isto je vanjski reflektor bio xenon dugo/kratko, a unutrashnji halogen dugo. Na F10 , bar na njemachkoj verziji toga nema.
 2. mzex

  BMW f10 520d motori, koji uzeti? (HITNO).

  Pisao sam o ovome vishe puta na forumu, ali ajde da ponovim josh jednom. Kad zamijenish lanac, shpanere , srednji zupchanik i vodjice to je to, rijeshio si problem sa lancem . Do 03.2011 su imali konstrukcioni problem u dizajnu zupchanika (oshtre ivice), loshem materihalu shpanera i vodjica, i to je BMW zvanichno priznao u internom PUMA dokumentu. Kad se promijeni sa revidiranim dijelovima, to je to, vozi i ne brini. Na mom F10 sam mjenjao lanac na 130 000 km (chuo se) , prodao sam ga sa 270 000 km, bez ikakvih problema.
 3. mzex

  POTROSNJA BMW VOZILA

  Apsolutno se slazhem, tako je i kod mene uvijek.
 4. mzex

  BMW F10, automatski menjac? KUPOVINA, ISKUSTVA

  Moje iskustvo sa F10 520D manuelac je odlichno. Kupio sam ga sa 120 000km, odmah sam mu radi predostrozhnosti zamijenio lanac, izashlo me je to 800EUR. Vozio sam ga 5 godina, i prodao sa 270 000km na satu, za sve to vrijeme, nisam ni sijalicu zamijenio bukvalno, samo redovan servis i potroshni dijelovi (diskovi, plochice, itd). Mojom greshkom sam mu polomio oprugu amortizera zadnjeg jer sam ga pretovario bio (vozio neku bashtensku kucicu u dijelovima u njemu ) I dalje je izgledao kao nov, nishta nije lupkalo, nijedna se plastika u unutrashnjosti nije pohabala, itd.
 5. mzex

  BMW F10, automatski menjac? KUPOVINA, ISKUSTVA

  Otkud ti ta tvrdnja? Evo, ja lichno sam moj F10 manuelac koji sam vozio 5 godina prodao sa 270 000 km na satu, bez da je pipnuto kvachilo ili zamajac. Auto i dalje bio kao nov.
 6. mzex

  F10 520d 2011.

  Ja sam se oko tog prepoznavanja znakova dosta zezao, a i sam sam sebi aktivirao tu opciju, iako ju nisam imao na autu fabrichki. Postoje dvije verzije toga sistema, prva je mislim do otprilike 2013g , druga od 2013te pa nadalje. Na prvoj verziji, to radi iskljuchivo preko mapa, jer kamera u tim autima (KAFAS1), je slaba da bi mogla da chita znakove. Ta prva verzija se mozhe aktivirati odredjenim hackovima sa ESyS-om, ali misim da ni ona nema shanse da bi proradila u Srbiji radi mapa. Druga verzija je kod auta koji imaju KAFAS2 kameru, i radi preko mapa + pomoc kamere. Moj auto ima KAFAS2 kameru, i uz pomoc ESyS-a i uz kod od BMWa , mozhe da se aktivira. Sam kod sam kupio od BMWa i platio oko 50EUR. Taj sistem radi tako da podlogu za prepoznavanje mora da pruzhi mapa, a onda kamera pomogne chitanjem, npr kamera mozhe da prepozna kad su neki radovi na putu, i kad su stavljeni privremeni znakovi koji ne postoje na mapi, i tada sistem pravilno prikazhe ogranichenje brzine koje je prochitala kamera, iako na mapi stoji drugi podatak. U autu imam najnoviju NBT-NEXT 2020-2 mapu, i naravno, u Srbiji i dalje ne radi. Potencijalno ce jednog lijepog dana da proradi kad se BMW smiluje i na mape za Srb ubaci i te podatke, a do tada mrka kapa...
 7. mzex

  Gume

  U stvari ni sam ne znam vishe, zbunjivo je napisano
 8. mzex

  Gume

  Ne bih da ispadam pametan, ali gdje vi vidite na slici da je fabnrika preporuchila prednje 235-45-19 a pozadi 255-40-19? Na toj slici su stavljene dozvoljene dimenzije guma za felne prechnika 17, 18 i 19. U odjeljku za 19 incha pishe da su dozvoljene dimenzije guma 235-45-19 i 255-40-19, a NE da su prednje i zadnje razlichite. Znachi, dozvoljeno je imati sve 4 235-45-19 ili sve 4 255-40-19, a nikako da su razlichite, pogotovo po visini.
 9. mzex

  Savet oko sirine guma za felne...

  Ima ih kolega, zadovoljan je sa njima, nisu se pokrivile poslije godinu dana upotrebe
 10. mzex

  Savet oko sirine guma za felne...

  Ukoliko imash iste felne, stavi sve 4 iste , max shirina ti je kako pishe na vratima 245 za 8j. To ce ti omoguciti da rotirash gume pri zamjeni, zadnja desna prednja lijeva i obratno i ravnomjerno cesh ih troshiti. Neki BMW modeli (kao moj npr) imaju tkzv staggered setup, i na njima su zadnje felne shire, i zato su pozadi shire gume.
 11. mzex

  F10 520d 2011.

  Evo, provjerio sam na ebay-u, imash polovne module za oko 300EUR sa shipmentom https://www.ebay.com/c/1009356891, ovaj part nr koji je DVB-T2 mjenja tvoj koji je vjerovatno DVB-T. Pored toga bi trebao onda auto da updatujesh sa novim softverom. Pa ako te bash "svrbi" da gledash TV u Srb, to ti je nachin
 12. mzex

  F10 520d 2011.

  Mislim da nije problem u kodiranju vec standardu. Srbija je srecom ili nesrecom uvela kasno digitalnu TV i odmah je usvojila DVB-T2 standard. Prije toga shirom svijeta je bio aktuelan DVB-T. Poshto u Srbiji samo DVB-T2 standard postoji, mislim da je u tvom autu DVB-T tuner, dakle mrka kapa. Chitao sam na nekim stranim forumima da postoji opcija valjda zamjene modula samog sa DVB-T na DVB-T2 ali mislim da je skupo. Koliko znam, zavisno od trzhishta su imali DVB-T ili DVB-T2 modele tunera.
 13. mzex

  Karte za navigaciju

  https://www.gpspower.net/bmw.html
 14. mzex

  DPF filter

  Ne mozhesh, nema nikakve indikacije da je u toku regeneracija.
 15. mzex

  rikverc svetlo

  Za takve stvari odesh na https://www.newtis.info/tisv2/a/en/ odaberesh tip vozila, udjesh u servisna uputstva, odgovarajucu grupu i naci cesh sigurno korak po korak uputstva kako se skida i menja.