Ostecenje motora pri velikom broju obrtaja?


Recommended Posts

Dali smeta nesto bmw 520 nabijanje obrataja msm ne stalno to ono primer 2 brzine i posle usporis? a da je na plinu ili benzin nebitno? a prilikom posle toga kad sam otvorio haubu ono smrdi na ganjane :D ?

Link to post
Share on other sites

Onako uopsteno. Ako ga ponekad projuris (jednom mesecno), ne bi smelo da mu smeta, cak je dobro za ventile i to, medjutim ako to cesto radis, onda ces uskoro imati problem.

Link to post
Share on other sites

Isključivo kada je motor zagrejan na radnu temperaturu, prija mu s vremena na vreme malo visokih obrtaja (i mnogo češće nego jednom mesečno!), da se eliminiše naslaga ostataka gareži po delovima motora.

Đole, 5000 nije ništa za benzinca... njemu je blokada tek na 6100-6200. Dakle s vremena na vreme, na ravnom, stisni gas do daske i ubrzavaj skoro do blokade, pa šaltaj, pa opet... pa ga onda neko kraće vreme (minut-dva) drži na 4500-5000rpm da ga malo "razbudiš" i sagoriš garež, vole oni to, inače se "ulenje" ako se mesecima ne tera preko recimo 2/3 max obrtaja, pogotovu sa ovim našim lošim gorivom. :(

Ali još jednom isključivo kada je motor potpuno zagrejan na radnu temperaturu!

Link to post
Share on other sites

Komsija u dvoristu ima 520d e39. Mislim da je 96.g. Vozi ga, kao penzioner. Zali Boze auta.

Zimus je silazio u dvoriste i na onom minusu, palio auto s vremena na vreme. I tako mi u dvoristu, njegov auto upaljen, zezanje prica i tako to.

Udjem ja u njegov auto, i reko daj da cujem kako radi motor. Naturiram ga ja na 4000 obrtaja, jednom, drugi put treci put, kad ono poceli da ispadaju komadi garezi velicine kovanice od 1 din. iz auspuha i oblak cadji, a sneg iza auta, u povrsini 2m sa 2m potpuno crn od garezi. Covek se sledio. Kaze: "nemoj, sjebaces mi motor, jel vidis kako dimi crno, ja preko 2.000 obrtaja ne prelazim".

Naravno motor je bio ugrejan na radnu temperaturu.

Eto kakvih nas sve ima. :)

Link to post
Share on other sites

Znam najmanje 2 BMW-a (jedan E90 325d, jedan E60 530i) koji su kupljeni skroz novi, koji su voženi kako BMW-ovima dolikuje, dakle kad se zagreju, gazde ih gaze nemilice, tako da menjaju zadnje gume svaka 3-4 meseca a 2x godišnje menjaju ulje i filter, redovno rade sve "Inspection I i II" servise. Nisu imali niti jedan kvar za proteklih 3-4 godine prešli su skoro 150.000km i još uvek vuku kao novi... A gaze ih non-stop, što po gradu, što van grada.

Dakle, radi redovno sve servise i kad se motor zagreje gazi, ne brini za obrtaje više brini za svoj džep jer kad gaziš gorivo ima da te koštaaaaaaa....

Link to post
Share on other sites

Drugari da li znate da svaki benzinski motor pa i onaj u jugicu moze da se zavrti na 10000rpm. Fabrika je upravo zbog toga da ne bi doslo do havarije stavila limitator daleko ispod onoga sto je mogucnost motora. Za visoke obrtaje je bitno kvalitetno ulje. Dakle, bitno je da u tom rezimu rada ne pukne uljni film i nista drugo a radna temperatura se podrazumeva. Isto tako nije preporucljivo da motor koji radi na plin terate preko 6000rpm posto je tada smesa jako siromasna pa samim tim i temperatura izduvnih gasova jako visoka. NIje dobro za ventile. Dakle, ako vozite sekvent uredjaj namestite da na 5500rpm prebaci na benzin i onda slobodno po gasu. Podrazumeva se da je motor potpuno ispravan i da su dizne ciste u suprotnom dizna radi kao brener i eto rupe u klipu ocas posla. Ovi sto voze venturi rizikuju mnog vece i cesce havarije cak i u normalnim rezimima rada.

Link to post
Share on other sites

E, jes,samo ulje. Pri tim obrtajima se obicno `stizu` ventili i klip, pa kad se sudare,mnogo ce da ti pomogne i najbolje ulje.

A za sekvent plin, smesa moze da bude i bogata, nego je problem to sto plin sporije sagoreva nego benzin, pa zato u bas visokim obrtajima plin ubedljivo gubi od benzina.

Ovo ostalo je ok.

Link to post
Share on other sites

Zasto bi se stigli klip i ventil ako je motor ispravan ? :blink:

Ne gore ventili od "masne" smese vec od "siromasne" a to sto plin sagoreva sporije je jos bolje znaci nema detonacija tj nema samozapaljenja smese. Kako radi 1.6T motor u sevroletu BTCC? Ove govorimo o standardnim uredjajima za standradne automobile.

Problem kod visokih obrataja nema veze sa plinom kao plinom vec sam sistem koji napaja motor gorivom ne moze adekvatno da isprati rad motora u tom rezimu.

Link to post
Share on other sites

Nema samopaljenja smese zbog veceg oktanskog broja plina nego kod benzina, a ne zbog sporijeg sagorevanja.

Glavni problem visokh obrtaja i plina nije nedostatak plina,to se uvek moze resiti, nego bas ono sto sam naveo, presporo sagorevanje plina.

A za sustizanje klipa i ventila kod ispravnog motora..to samo M54 ima zivce da objasni

Mada bi mogao i Leon da kaze nesto na tu temu...:)

Link to post
Share on other sites

Samim tim sto je oktanski broj veci znaci da gorivo duze gori. skokni malo na cbc pa procitaj sta je dora pisao o plin vs rpm. A ja te ponovo pitam, ako je tako kao sto kazes kako BTCC Cruise 1.6T radi na LPG i vrti se na cca 9000rpm?

Sto se tice ovog klip vs. ventil, kao sto rekoh, ako je motor ispravan, uzupcen i ako lanac nije istegnut nema bojazni da ce se poljube.

Bilo kako bilo, svaki motor je potpuno safe u rezimu rada do blokade. Da nije tako odavno bi provrteli ovi sto se cipuju i sto ima se limiter skida ili pomera na vise i jos nisam cuo da je nekom klip stigao ventil osim u slucajevim gde je neko zesce spustio glavu ili ga nije lepo uzupcio.

Link to post
Share on other sites

Samim tim sto je oktanski broj veci znaci da gorivo duze gori.

Oktanski broj je otpornost goriva na samozapaljenje i nema veze sa brzinom gorenja tako da je hermes u pravu.

Da se malo vratim na temu, jedan podatak, motor sa precnikom klipa od 80mm na 9000 obrtaja ima radni vek 1 sat, na 5000obrtaja 500 sati a na 2000 obrtaja 5000 sati je vek motora. odnosi se na konstantno drzanje obrtaja.

Link to post
Share on other sites

da skratimo .... kada sam imao smrtni slucaj u porodici , za 4 dana sam "ubio" skoro 4 000 km .... secam se da mi rezervoar benzina nije bio dovoljan da prodjem HR !!! tada sam saznao i koliko moze da ide ...itd .... i dan danas sam siguran , da je to proslo "odlicno" (ako u takvim situacijam odlicno i postoji), samo zahvaljujuci dobrome , odgovarajucem i originalnom ulju !!! tada je u njemu bio castrol 10-60 tsw ako me secanje dobro sluzi a ako zanemarimo male pauze , motor je retko kada bio ispod 5 000 O/min !

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Samim tim sto je oktanski broj veci znaci da gorivo duze gori.

Pa valjda je obrnuto. Pobogu.

Ako je oktanski broj veliki, spreceva se samozapaljenje i svo gorivo se pali ekplozivno i u istom momentu, pomocu varnice od svecice.

Kad je oktanski broj manji onda se jedan deo goriva samozapali a onaj drugi se pali pod uticajem varnice od svecice. Tada nema eksplozivnosti i gorivo dugo i neravnomerno sagoreva.

Ako gresim ispravi me.

Edited by Ljilja
Link to post
Share on other sites